„Govorite evropski”-inicijativa za podršku profesionalnom razvoju

14. jul 2010. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Britanski savet, započeli su realizaciju projekta „Govorite evropski – program profesionalnog razvoja za pristupanje EU“, koji će tokom naredne dve godine omogućiti profesionalno usavršavanje i praksu u zemljama Evropske unije za više od 200 državnih službenika, kao i više od 50 predstavnika civilnog društva, medija, profesionalnih udruženja, akademske, poslovne zajednice i sindikata.

Prva grupa od 22 predstavnika nevladinog sektora, obrazovnih institucija, privrednih komora, medija i drugih organizacija iz 12 gradova Srbije, učestvovala je u tronedeljnom intenzivnom treningu o EU, koji je od 28. juna realizovovan u jednoj od najprestižnijih škola u Evropi – Koledžu Evrope u Brižu (Belgija).

U okviru programa razamatrane su teme o instituciji sistema i načinu odlučivanja u EU, sektorskoj politici, lobiranju i pregovaranju sa EU, a upriličene su i posete Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Od učesnika treninga očekuje se da prenošenjem stečenih znanja, svoje saradnike i širu javnost podrobnije upoznaju sa evropskim vrednostima, funkcionisanjem EU i prednostima članstva u ovoj organizaciji.

Projekat vredan 2.5 miliona evra, inicirao je Kabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, a finansira ga Evropska unija. Glavni partner u njegovom sprovođenju je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, dok program realizuje Britanski savet. Programi obuke i višemesečne prakse u EU biće organizovani u saradnji s Evropskim institutom za državnu upravu (Mastriht) i Koledžom Evrope (Briž).