"Euro park" za Dan Evrope na Kalemegdanu

19. maj 2010. |

Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer i direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević otvorili su na Kalemegdanu, povodom 9. maja - Dana Evrope, `Euro park`, u okviru kojeg su na 27 štandova predstavljeni Vlada Srbije, Delegacija EU u Srbiji, države članice Unije i organizacije civilnog društva. 


Dežer je rekao da je zadovoljan što se 60. godišnjica EU, koja sada ima 27 članica, obeležava sa građanima Beograda i Srbije.


On je ocenio da je neophodno upoznati građane Srbije sa ulaskom u EU i dodao da se nada da će građani, kada se bude postavilo pitanje ulaska Srbije, biti za to.

Delevićeva je ocenila da i u EU, ali i u Srbiji ima mnogo izazova, ali da ni Srbija, niti Unija ne treba da zaborave zašto je evropska porodica krenula putem proširenja.


`Mi smo krenuli zbog reformi koje se dešavaju u procesu EU integracija, a koje garantuju građanima poboljšanje životnog standarda, vladavinu prava i života kakav žele da vide`, rekla je Delevićeva.

Delević je navela da je je EU zaokružila zonu mira, stabilnosti i prosperiteta koju ima i dodala da bez obzira na izazove veruje da će se putovanje Srbije, zbog obostranog strateškog interesa, završiti ulaskom država zapadnog Balkana u EU.


Milica Delević je podsetila na važnost toga što je građanima Srbije od kraja prošle godine omogućeno da putuju bez viza. Ona je istakla da je na putu ka članstvu u EU značajno da se primenjuju zakoni koji su u skladu sa evropskim propisima, a koji, kako je navela, pre svega koriste građanima Srbije. Kao primer je navela Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, zahvaljujući čijoj primeni je smanjen broj saobraćajnih nesreća.

Kancelarija je koordinirala i učešće organizacija civilnog društva u obeležavanju Dana Evrope koje se bave ovogodišnjom temom u Evropskoj uniji- borba protiv siromaštva i socijalnog uključivanja - a to su Evropski pokret, Veliki mali iz Pančeva, Inkluzivni pokret i Inicijativa za razvoj i saradnju IDC.


U okviru održavanja centralne manifestacije proslave Dana Evrope na Kalemegdanu, na štandovima država članica EU, njihovi predstavnici su sa građanima razgovarali o bezviznom režimu, životnoj sredini i drugim temama, a priređeni su i umetnički, kulturni programi i takmičenje u odbojci i košarci.