Socijalna politika i obrazovanje – teme dijaloga EU i Srbije

03. decembar 2009. |

Beograd, 3. decembar 2009 - Evropska komisija i Vlada Srbije su održale sastanak Unapređenog stalnog dijaloga na temu napretka u oblastima kretanja radnika, socijalne politike i obrazovanja. Evropska komisija je pozdravila reforme, ali je naglasila da su potrebni dodatni napori u ovim oblastima. S obzirom na globalnu ekonomsku krizu posebno su važne odgovarajuća politika socijalne zaštite za najugroženije delove stanovništva, kao i mere za poboljšanje politika obrazovanja i zapošljavanja.

Vlada Srbije je izvestila EK o napretku u oblastima jednakog tretmana radnika, u koordinaciji sistema socijalne zaštite, kao i u radnom zakonodavstvu i njegovoj primeni, koje je potrebno dalje usklađivati sa zakonodavstvom EU.

Evropska komisija je pozdravila napredak u oblasti rodne ravnopravnosti i borbe protiv diskriminacije, ali je istakla važnost pune primene usvojenih propisa i njihovo dalje usklađivanje.

Komisija je naglasila potrebu za unapređenjem socijalnog dijaloga, posebno kada je u pitanju efikasni tripartitni i razvoj bipartitinog socijalnog dijaloga i ustanovljavanje socijalnog dijaloga na lokalnom nivou.

U oblasti obrazovanja posebno je bilo reči o reformama na svim nivoima obrazovanja, pre svega o razvoju visokog obrazovanja i primeni `Bolonjskog procesa` u Srbiji. Evropska komisija je naglasila važnost razvijanja odgovarajućih obrazovnih programa koji bi odgovarali potrebama tržišta rada.

Razgovaralo se i o potrebi da se u Srbiji obezbedi socijalna zaštita i socijalna inkluzija u periodu ekonomske krize koja najviše pogađa najugroženije delove društva.

Kada je reč o politici prema mladima, Vlada Srbije je predstavila aktivnosti navedene u Akcionom planu za 2009. godinu, koji je osnov za sprovođenje Nacionalne strategije mladih. Evropska komisija je pozdravila preduzete napore i dobru međuresorsku saradnju oko pitanja mladih.

Sastanak se bavio i učešćem Srbije u različitim programima Komisije, kao što su PROGRES i TEMPUS.