Nova studija - EFEKTI INTEGRACIJE SRBIJE U EVROPSKU UNIJU

06. oktobar 2009. |

Tim stručnjaka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) izradio je sveobuhvatnu analizu o troškovima i dobitima evro-integracije Srbije – Efekti integracije Srbije u Evropsku uniju. Partneri FEFA u izradi ove studije su Privredna komora Srbije, kao predstavnik privrede i Vlada Republike Srbije kao njen glavni korisnik. Namera autora je bila je da studija pomogne relevantnim državnim institucijama, ali i drugim privrednim subjektima da racionalnije planiraju promene u vezi sa pristupanjem EU: zakonodavstvo, politike, strategije, unapređenje institucija, poslovnu politiku, itd, a sve sa ciljem efikasnije raspodele raspoloživih resursa.

Osim Privredne komore Srbije, izradu studije finansijski su podržali Delegacija Evropske komisije u Republici Srbiji, Britanska agencija za pomoć - DFID, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Francuske i Fond za otvoreno društvo, koji su prepoznali značaj studije kao temelja za predstojeće pregovore o punopravnom članstvu Srbije u EU, ali i prilike za podizanje svesti kako kod Vlade, tako i u široj javnosti, o ključnim posledicama reformi koje se sprovode sa ciljem ostvarivanja članstva u EU, kao i o tome koji će privredni sektori biti najviše pogođeni tim promenama.

Osnovni zaključak studije je da bi za Srbiju ulazak u EU doneo više dobiti nego troškova, a kroz privredni rast i rast investicija, veću zaposlenost, izvoz ali i uvoz. Bruto domaći proizvod Srbije bez ulaska u EU 2015. godine bio bi 5.530 evra po glavi stanovnika, dok bi sa ulaskom bio 6.075 evra. Potrošnja stanovništva bez ulaska 2015. godine bila bi 3.820 evra po stanovniku, a sa ulaskom 4.250 evra, neki su od nalaza ove studije.