Đelić i Ljoveras otvorili Evropsku ulicu

11. maj 2009. |

BEOGRAD, 9. maja 2009 - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras otvorili su u Beogradu, ovodom Dana Evrope `Evropsku ulicu`, istakavši znalčaj evropske integracije za Srbiju, prenosi agencija Beta.

Đelić je otvarajući manifestaciju u Knez Mihailovoj ulici, koju su organizovali Delegacija Evropske komisije, Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije i Skupština Grada Beograda, rekao da strateški cilj ulaska u Evropsku uniju ostaje nepromenjen, iako se i Srbija i Evropasuočavaju sa ekonomskom krizom.

On je istakao da su na tom putu posebno značajni dalja vizna liberalizacija, ekonomska i finansijska podrška EU Srbiji i mogućnosti koje se pružaju mladima da studiraju u članicama EU.

`Naravno, Srbija će se boriti da se sa strane EU odblokira primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Znamo koji su uslovi za to, ali isto tako znamo zašto smo počeli primenu tog sporazuam 30. januara`, rekao je Đelić i ukazao na prednosti jednostrane primene prelaznog trgovinskog sporazuma.

Ljoveras je rekao, obraćajući se na srpskom jeziku, da je evropska budućnost Srbije sigurna i jasna, iako postoje prepreke, poput ekonomske krize, za koje će, kako je ocenio, biti potrebno vreme da se prevaziđu. Naglasio je da su glavne prepreka na tom putu u samoj Srbiji i da je potrebno stvoriti novu dinamiku u tom pravcu, ali da zemlja ima kapacitete i mnoge prednosti u integraciji u EU.

`Želim da budem optimista, u vezi sa viznim režimom i ekonomskom krizom. Mi ćemo to pobediti. Nema krize bez kraja. Mislim da je proces evropske integracije najbolji način da se Srbija sačuva od ekonomske krize`, rekao je šef delegacije Evropske komisije u Srbije.

Đelić je rekao da očekuje do kraja juna prvi stav Evropske komisije o pitanju vizne liberalizacije i dodao da je cilj srpskih vlasti da se do kraja godine donese odluka o stavljanju Srbije na `belu šengen listu` kako bi građani mogli da bez viza putuju u Evropu sledeće godine.

Ljoveras je rekao da je ideja ove manifestacija da se podele ideje i zajedno diskituje o onome šta evropska integracija treba da ponudi budućnosti Srbije.

Duž centralne Knez Mihailove ulice, bili su razmešteni štandovi zemalja članica EU, sa materijalima o kulturi, tradiciji i istoriji tih zemalja, kao i štandovi na kojima su predstavljeni najuspešniji projekti iz oblasti zdravstva i prosvete koje je u Srbiji finansirala EU. Štandove su imale i Delegacija Evropske komisije u Srbiji, vladina kancelarija za evropske integracije i nevladine organizacije Evropski pokret, Beogradska otvorena škola, Građanske inicijative, Grupa 484 i Centar za samostalni život invalida Srbije.

Ulaz u `Evropsku ulicu` označen je improvizovanom `kapijom` u bojama zastave EU.

Na štandovima zemalja i insitucija EU predstavljeni su i programi koji nude stipendije najuspešnijim studentima, ali i nastavnom kadru sa univerziteta u Srbiji.

Program Evropske kancelarije Erasmus mundus nudi 150 stipendija za studente postdiplomce iz blakanskih zemalja, dok program Tempus u okviru partnerske saradnje 27 zemalja i realizacije različitih stručnih projekata nudi razmenu nastavnog univerzitetskog kadra.

U okviru proslave Dana Evrope, Đelić i Ljoveras prisustvovali su i konferenciji `Efekti integracije Srbije u Evropsku uniju` koji je Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju organizovao u Centru Sava povodom Dana Evrope.

Direktorka Kancelarije zaa evropske integracije Milica Delević rekla je danas u Beogradu da Evropska unija ni u vreme ekonomske krize ne dovodi u pitanje roširenje na zapadni Balkan.

Na konferenciji `Efekti integracije Srbije u EU` održanoj povodom Dana Evrope, Delevićeva je ukazala da Srbija treba da se `koncentriše na svoj deo posla, a to je usvajanje evropskih zakona i standarda`.