J. Joksimović i Luteroti: Austrija aktivno podržava regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu

28. februar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Luteroti: Austrija aktivno podržava regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Austrije Nikolausom Luterotijem o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dve države u našem procesu pristupanja, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i ostalim temama.

Ambasador Nikolaus Luteroti uručio je ministru Jadranki Joksimović pozivno pismo čiji su potpisnici ministri spoljnih poslova Aleksandar Šalemberg i za EU Karolin Edštadler, kojim je pozivaju na Zapadno-balkanski samit u Beču, tokom marta ove godine. Na njemu će se razgovarati o evropskoj budućnosti regiona, ali i budućnosti EU, što će biti dobra prilika da se razmene mišljenja o temama od zajedničkog interesa – posebno u odnosu na politiku proširenja, a u svetlu nove predložene, revidirane, metodologije procesa. Takođe, razgovaraće se i o predstojećem Samitu EU- ZB u Zagrebu i načinima unapređenja regionalne saradnje. Luteroti je istakao da će Beč aktivno, kao i od sada, nastaviti da podržava evropske integracije Srbije.

Ministar se zahvalila na pozivu i ocenila značajnim ovako visok nivo konferencije na kojoj će učestvovati premijeri i resorni ministri.       

Joksimović je navela da je za Srbiju najznačajnije da čuje kako bi se nova metodologija – ukoliko bi je Srbija prihvatila, primenila na naš model pregovora, da ne bi došlo do umanjenja do sada postignutih rezultata.

Srbija očekuje da, kao dodatni stub metodologije, vidi i Napredni ekonomski plan koji će biti predstavljen pre, ili tokom Samita EU - ZB u Zagrebu, a koji bi trebalo da definiše finansijske podsticaje za region. Takođe je naglasila da je Srbija jedina država koja je, u okviru Poglavlja 23, imala obavezu da sačini poseban Akcioni plan za nacionalne manjine, što svakako može da bude model za druge koji pregovaraju.     
Ministar je, takođe, akcentovala neophodnost postojanja jasne perspektive kredibilne politike proširenja i evropske budućnosti ZB.

Jadranka Joksimović je napomenula i da bi kredibilna politika proširenja EU trebalo da omogući veća sredstva za razvoj programa IPA 3 za perspektivu 2021 – 2027, kao i za WBIF – finansijski okvir za Zapadni Balkan, ali i da se stvori prostor za dodatne investicije u pogledu prioriteta održivog razvoja i Zelenog dogovora za region.  

Jadranka Joksimović istakla je značaj Austrijske razvojne agencije (ADA) prilikom sprovođenja bespovratnih sredstava EU u ukupnom iznosu od 19.5 miliona evra za realizaciju projekata iz segmenta socijalnoekonomskog razvoja Podunavske regije. Najveći potprojekat, ukupne vrednosti od 9 miliona evra obezbeđenih iz dva nacionalna IPA programa, jeste obnova tvrđave Golubac - svečano otvorene marta prošle godine. Precizirala je i da je Austrija, u okviru socijalno ekonomskog razvoja Podunavske regije obezbedila 1 milion evra bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama, regionalnim razvojnim agencijama, turizmu i nevladinim organizacijama za projekte usmerene na razvoj Dunavske regije u Srbiji.

Austrija je, takođe, podsetila je ministar, država koja je kroz realizaciju tvining projekata pružila značajnu podršku državnoj administraciji Srbije u primeni i sprovođenju zakonodavstva EU, a u oblastima pravde i unutrašnjih poslova, poljoprivrede i životne sredine.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou, što potvrđuje podatak da je Austrija jedan od vodećih investitora u srpsku privredu. Saglasili su se i da postoji obostrano raspoloženje za intenziviranje sveukupne saradnje.


Izvor: Tanjug