Ministarstvo EI: Trećerazredni kritizerski metodi dela NVO

18. februar 2020. | Beograd

Ministarstvo EI: Trećerazredni kritizerski metodi dela NVO

Ministarstvo za evropske integracije ocenilo je danas da smo još jednom svedoci kako se deo tzv. nevladinog sektora, umesto da doprinosi kreiranju pozitivne klime u pogledu evrointegracija Srbije, gde se svakako podrazumeva i davanje smislenih kritika sa ciljem jačanja naših kapaciteta, zapravo služe trećerazrednim kritizerskim metodama, stavljajući se tako isključivo u funkciju produžene ruke određenih opozicionih krugova.

„Eklatantan primer ovoga mogao se videti na konferenciji koju je danas organizovala Fondacija FES, gde smo imali priliku da na delu vidimo delovanje kritizera maskiranih zvanjem poznavaoca EU iliti analitičara, gde, moramo da primetimo, namerno ili ne, niko nije bio pozvan iz resornog Ministarstva, čijom su se tematikom bavili“, kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Međutim, kako se navodi, manir ozbiljnih analitičara bi trebalo da bude da na prvom mestu poseduju poznavanje materije i da se ispravno služe relevantnim podacima.

„Davanje bezgraničnog medijskog prostora 'analitičarima' koji ne poznaju elementarne pojmove u vezi sa oblašću kojom se bave, govori u prilog tome da je po sredi agenda koja nema za cilj upućivanje konstruktivne kritike, već nešto što više za cilj ima dnevnopolitičku upotrebu“, ocenilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Podsećaju da glavnom i odgovornom uredniku portala European Western Balkans Nemanji Todoroviću „ovo i nije prvi put da briljira svojim 'poznavanjem' EU“.

„Na konferenciji za štampu, koja je održana u Briselu ‪10. decembra‬ prošle godine posle Međuvladine konferencije, u prisustvu komesara za proširenje Olivera Varheija, glavni urednik European Western Balkans je pokazao elementarno nepoznavanje procedura i instituta vezanih za pregovarački proces pitanjem upućenom glavnom pregovaraču Republike Srbije ministru (Jadranki) Joksimović - kada će biti postavljen novi glavni pregovarač, očito ne razlikujući instituciju glavnog pregovarača od šefa pregovaračkog tima“, kaže se u saopštenju.

Takođe se primećuje, navodi Ministarstvo, i tendencija da se pojedini bivši članovi Pregovaračkog tima i Kancelarije za evropske integracije stavljaju na raspolaganje opozicionim političkim strankama, koje deluju kao kritičari procesa EU integracija, jer svojim prethodnim političkim programom nisu bili u stanju da Srbiju približe EU.

„U njihovo vreme, Srbija je bila blokirana u tom procesu, a danas, kada je Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, javljaju se kao kritičari procesa“, kaže se u saopštenju.

Da ne pominjemo, navodi Ministarstvo za evropske integracije, da su neki od kritičara prekršili i odredbe Zakona koji sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije, gde su bili u obavezi da poštuju zakonski rok u bavljenju povezanim poslovima dok su bili na funkcionerskim dužnostima.

„Niko od njih to nije ispoštovao, ali se u svojim izlaganjima zdušno danas pozivaju na vladavinu prava. Toliko o njihovoj profesionalnosti, a o kredibilitetu najbolje govore iznete neistine i svojevrsne lične percepcije, koje nemaju veze sa realnim stanjem stvari“, zaključilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Izvor: Tanjug