J. Joksimović na panelu: EU suštinski da priča sa Zapadnim Balkanom, a ne o Zapadnom Balkanu

16. februar 2020. | Minhen

J. Joksimović na panelu: EU suštinski da priča sa Zapadnim Balkanom, a ne o Zapadnom Balkanu

Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji danas je održan završni panel posvećen budućnosti Evropske unije, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala panelu, postavljajući pitanje učesnicima kazala je da je mnogo važnije da EU počne da suštinski priča sa Zapadnim Balkanom, a ne o Zapadnom Balkanu.

Na poslednjem panelu učestvovali su ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđi Di Majo, potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel, ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič, ministar za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan-Iv Le Drijan i Mark Filip Sedvil, savetnik premijera Velike Britanije za nacionalnu bezbednost.

Nakon što su učesnici završili svoja izlaganja, ministar Joksimović se javila da na neka pitanja da odgovor, kao i da postavi pitanje, a tom prilikom je naglasila da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana i stabilnost same EU.

Navodeći da je svojevremeno Briselski sporazum potpisan i od strane tadašnje visoke predstavnice za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, Joksimović je kazala da taj sporazum nije sproveden jer Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, a EU nije omogućila kredibilno sprovođenje dogovorenog.

Joksimović je naglasila da ako EU želi da ojača i postane snažniji geopolitički igrač, što je i jedna od glavnih tema konferencije, onda treba snažnije da koristi svoju diplomatsku moć, koju nema niko od drugih velikih globalnih aktera.

Takođe, dodala je da je politika proširenja jedan od najjačih instrumenata diplomatske moći i obnove strateškog suvereniteta EU.

„Ako želimo stabilniji region i kredibilnu budućnost moramo da poštujemo postojeće dokumente i dogovore jer na tome počiva uspeh i održivo stanje mira uspostavljeno u okviru EU“, istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug