J. Joksimović: Brisel dobra prilika da Vučić ponovi stavove Srbije

16. februar 2020. | Minhen

J. Joksimović: Brisel dobra prilika da Vučić ponovi stavove Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je prisustvo srpske delegacije na Minhenskom bezbednosnom forumu ove godine bilo izuzetno primećeno i značajno, dodajući da će predsednik Aleksandar Vučić već večeras u Briselu, na neformalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana koju organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, imati ponovo priliku da na jasan način iznese očekivanja, pitanja i stavove Srbije, ali i da čuje šta imaju da kažu drugi u regionu, kao i partneri iz EU.

Joksimović je poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije, u izjavi novinarima, kazala da je srpska delegacija, koju su činili predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar Joksimović, najbolje iskorišćena u, kako navodi, važnom trenutku za Evropu i svet, ali i za region i našu zemlju.

U tom smislu, posebno je istakla prvi dan konferencije – petak, kada je u Minhenu bio predsednik Vučić, koji je imao brojne bilateralne sastanke, ali i panel o bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

O tom panelu, kako kaže Joksimović, kasnije se dosta govorilo.

„Taj panel je bio značajan za iznošenje naših stavova, ali i da čujemo šta neki drugi misle, kao i naši partneri iz EU“, kazala je Joksimović.

Tokom jučerašnjeg dana, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar Jadranka Joksimović imali su brojne aktivnosti i bilateralne sastanke, a sinoć su učestvovale i na večeri u okviru Minhenske konferencije koju je organizovao premijer Bavarske Markus Zeder.

Joksimović kaže da je predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, iako ne učestvuje na konferenciji u Minhenu, bila prisutna na večeri i održala poseban govor.

Na večeri su bili i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, kao i brojni ministri spoljnih poslova.

„Večeru smo iskoristili da dodatno razgovaramo o svim pitanjima, važnim i za naš evropski put, ali i nastavak dijaloga Beograda i Prištine“, kaže Joksimović ističući da se u razgovorima u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine uvek naglašava to da prvo moraju da se ukinu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije da bi Beograd imao razloga da razmišlja o povratku dijalogu.

Večeras će u Briselu biti održana neformalna večera za lidere Zapadnog Balkana, koju organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a na kojoj će učestvovati i predsednik Aleksandar Vučić.

Joksimović kaže da će toj večeri, koja se „naslanja na Minhensku konferenciju“, osim lidera iz regiona Zapadnog Balkana, biti i svi oni koji su prisustvovali sinoć na večeri u Minhenu - i Ursula Fon der Lajen, kao i visoki predstavnik EU Žozep Borel, ali i hrvatski premijer Andrej Plenković, jer Hrvatska trenutno predsedava EU.

„Večeras će predsednik Vučić imati priliku da na jasan način iznese naša očekivanja, pitanja i stavove, ali i da vrlo zainteresovano i strpljivo čuje šta imaju da kažu drugi u regionu, ali i naši partneri iz EU“, navodi Joksimović.

Prema njenim rečima, protekla sedmica je bila jedna intenzivna nedelja, s obzirom da je vrlo važno da su predstavnici Srbije u svakom trenutku prisutni tamo gde se o Srbiji govori.

Kako kaže, s obzirom da je čula takve komentare, pojedini građani Srbije misle da su ovakva putovanja prilika da se političari slikaju, a ima i političara u Beogradu koji učešće srpskih zvaničnika na ovakvim događajima komentarišu kao da se nešto tajno, iza kulisa završava, rešava…

„Ne, ovde se vode ozbiljni, odgovorni, državnički razgovori, prvenstveno promovišući i štiteći naše interese, ali svesni da moramo da razgovaramo, da čujemo druge, da znamo šta su planovi i očekivanja drugih, a istovremeno da možemo bolje da planiramo i bolje da promovišemo naše interese“, ističe ministar Joksimović.

Kako kaže, prisustvo u Minhenu je bilo veoma primećeno, od izuzetnog značaja, a večeras će predsednik Vučić u Briselu na najbolji način, kao i uvek, kao i u Minhenu, predstaviti naše pozicije.

„Na spoljnopolitičkom planu i planu evrointegracija mi radimo sve što je do nas. Nisam preveliki optimista, ali nisam ni pesimista. Mora i EU da reši neka svoja pitanja, svoje dileme, ali mi radimo naš deo posla i ono što je najvažnije naši građani osećaju boljitak, ali da bi to ubrzali moramo da radimo sa svim partnerima na međunarodnom planu, da sačuvamo mir i stabilnost i da pratimo trendove svetske politike“, kaže Joksimović.

Navodi i da ne treba da se kaska za okolnostima i dopustiti da nas one preteknu i iznenade.

„Ne treba da kaskamo za okolnostima i dozvolimo da nas one preteknu, već bi trebalo možda i da idemo u susret nekim izazovima jer time ćemo ih uspešnije rešavati, pre svega u interesu naših građana“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug