J. Joksimović: Poseta Berlinu korisna i u pravom trenutku

12. februar 2020. | Berlin

J. Joksimović: Poseta Berlinu korisna i u pravom trenutku

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je za Srbiju važno da bude u stalnom kontaktu sa Nemačkom kao jednom od vodećih zemalja koja, kako kaže, profiliše i definiše politiku EU prema proširenju i Zapadnom Balkanu.

Ocenjujući dvodnevnu radnu posetu Berlinu, Joksimović je kazala da se ona dogodila u pravom trenutku, ističući da je imala otvoren i direktan razgovor sa državnim ministrom za EU u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, kao i sa poslanicima svih najvažnijih političkih partija u Bundestagu koji, kako je istakla, „ima specifičnu ulogu u Nemačkoj, kao i uticaj na politiku proširenja“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Dodala je da su direktan i otvoren dijalog i poštenje u međunarodnim odnosima „uvek najbolja politika“, te da je u razgovoru sa nemačkim zvaničnicima na vrlo otvoren način govorila o reformskom procesu u Srbiji i o onome što našu zemlju čeka u budućnosti.

„Govorila sam i o svemu što je urađeno u Srbiji, a urađeno je mnogo. Mislim da je važno da informišemo kako se sprovodi reformski proces u Srbiji i da li građani to prepoznaju i kako razumeju proces evropskih integracija, ali i šta su naša očekivanja, šta su naše zamerke na postavljanje EU po nekim pitanjima proširenja i prema evropskom putu Srbije“, rekla je ministar.

Kako kaže, sva pitanja su bila na stolu - od evropskih integracija, reformskih procesa, pitanja Kosova i Metohije i mogućnosti nastavka dijaloga, uz pre svega, kako je naglasila sagovornicima, neophodnost da se ukinu nerazumno uvedene tarife koje su, podsetila je, već dugo na snazi. Takođe je u razgovorima naznačila da su neophodne konstruktivnije poruke iz Prištine od strane novoizabranog premijera.

„Mislim da je to bio vrlo koristan dijalog i razmena mišljenja o svim aktuelnim pitanjima, pa i o onima oko kojih ne delimo uvek isto mišljenje. Međutim, spremnost da sednete za sto i da u dobronamernom i partnerskom tonu razmenite argumente čak i oko onih tema oko kojih niste u potpunosti saglasni, način je na koji EU funkcioniše. Tako se pripremamo za proces donošenja odluka kakav je u EU“, ocenila je Joksimović.

Posetu Berlinu okarakterisala je kao „dobar uvod“ za Minhensku bezbednosnu konferenciju koja se održava od 14. do 16. februara, a na kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i Joksimović.

Istakla je da je reč o događaju na svetskom nivou i jednoj od najznačajnijih međunarodnih konferencija posvećenoj pitanjima bezbednosti i globalne politike na kojoj se mogu videti pravci i trajektorije svetske politike koji se, kako kaže, jednim delom, tiču i Srbije i njenih interesa.

Kako kaže, skup u Minhenu biće prilika da delegacija Srbije, predvođena predsednikom Vučićem, na sveobuhvatan način predstavi sve što Srbija radi i kakvi je izazovi očekuju, ali i da ukaže na aspekt evropskog puta i naših očekivanja u pogledu evropskih integracija i politike proširenja.

Joksimović je kazala da će se predsednik Vučić sresti sa najznačajnijim donosiocima odluka iz celog sveta i dodala da su svi zainteresovani da se sretnu sa predsednikom Srbije koji će, kaže, učestvovati i na jednom važnom panelu.

Ona će, kaže, takođe, u Minhenu razgovarati sa kolegama iz brojnih zemalja.

„Radimo sve što je do nas, aktivni smo i ne posustajemo iako okolnosti nisu baš najsrećnije, ali ne možete da klonete duhom i da krivite druge za sve. Jednostavno nastavljate da dalje radite ono što je u interesu države, a mislim da naši građani to vide i osećaju“, kazala je ministar.

Dodala je da je pred nama još mnogo posla, ali i pred zemljama EU, kao i da sve odgovorne vlade moraju da obrate pažnju na dešavanja koja se ne tiču samo Zapadnog Balkana.

„U celoj Evropi se dešavaju velike političke promene i turbulencije i ovo je period kada se definišu nova pitanja i pravci. Srbija ne želi da kaska, već da bude u toku, da uđe u maticu trendova da bi se uspešno suočavala sa izazovima koji su pred njom, ali i svim drugim zemljama. To je odgovorna politika predsednika i Vlade Srbije i mi radimo u sinergiji na istim pitanjima“, istakla je ministar.

Joksimović će danas prisustvovati prijemu povodom Dana državnosti Srbije koji organizuje ambasada Srbije u Berlinu.

„Očekuje se veliki broj zvanica kojima ću na neki način biti domaćin. Mislim da je važno što ćemo posle mnogo godina obeležiti državni praznik i u Berlinu gde imamo brojnu i respektabilnu dijasporu“, navela je Joksimović.

Izvor: Tanjug