J. Joksimović: Nema prečica u novoj metodologiji, ali mi ih nismo ni tražili

06. februar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nema prečica u novoj metodologiji, ali mi ih nismo ni tražili

U Briselu je zvanično predstavljena nova metodologija procesa pristupanja Evropskoj uniji, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da postoji jedna otvorena ponuda za koju tek treba videti kako će biti definisana, jer, kako kaže, ovaj predlog metodologije tek ide na usaglašavanje među državama članicama.

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da predstoji period dogovora među državama članicama da li će predlog biti u potpunosti prihvaćen ili će biti izmena.
„Predlog postoji, ali on mora da prođe odobrenje država članica. Prema tome, predlog Srbiji jeste da mi ne moramo i nismo obuhvaćeni ovom metodologijom osim ukoliko svojevoljno, dobrovoljno i u odnosu na sopstvenu procenu korisnosti pojedinih elemenata odlučimo da njoj pristupimo", istakla je Joksimović.

Navela je da je Srbiji i Crnoj Gori rečeno da nije u redu menjati u potpunosti pravila igre dok igra traje, odnosno dok traje proces pregovora.

Naglasila je da ona ima oprezan stav i da je za nju metodologija onakva kakva je ponuđena.
„Ne možete sada da uzimate ono što vam se sviđa i da odbacujete ono što vam se ne sviđa, jer i to je signal koji neko tumači“, tvrdi Joksimović.

Navela je da će pažljivo analizirati sve u odnosu na nedostajući element ovog predloga –napredni ekonomski plan koji će novi komesar za proširenje EU Oliver Varheji predstaviti pre samita u Zagrebu.

Ukazala je da je suspenzivni deo, deo koji govori o sistemu nagrade i kazne, prilično razrađen, ali da drugi deo koji se odnosi na finansijske podsticaje, tj. napredni ekonomski plan za Zapadni Balkan još nije predstavljen.
„Kada budemo imali i njega na stolu onda mislim da možemo na jedan ozbiljan način da pristupimo analizi“, rekla je Joksimović.

„Pregovaramo po metodologiji koja je slična novoj“

Naglasila je da ovo nije metodologija koja nudi nikakve prečice, kao i da je vrlo oprezna.
„Nema prečica, ali mi ih nismo ni tražili“, kaže ministar.

„Ljudi zaboravljaju da mi jedini pregovaramo po toliko striktnoj i rigidnoj metodologiji koja je u nekim delovima skoro potpuno jednaka ovoj“, rekla je Joksimović.

Ovaj predlog, kako kaže, formalizuje stvari koje se dešavaju u praksi, a koje nisu nazivane pravim imenom. Između ostalog, kako je objasnila, jedna država članica mogla bi da pokrene pitanje nazadovanja određenog kandidata ili suspenzije.
„To se do sada nije u našoj metodologiji tako nazivalo. U praksi se to dešavalo, ali su zemlje članice morale zajednički da odluče o tome“, rekla je Joksimović.

Ukazala je da se sve „vrti“ oko fundamentalnih poglavlja vladavine prava – poglavlja 23 i 24.
„Mi i sada pregovaramo po potpuno istoj metodologiji, dakle mi smo jedina zemlja koja je morala da otvori među prvima poglavlja 23 i 24, mi ne možemo da otvorimo nova poglavlja ukoliko nema napretka u izveštaju o napretku u poglavljima 23 i 24 – vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, medijske slobode“, objasnila je Joksimović.

„Nije Srbija razlog promene metodologije“

Dodala je da imamo i ono što se u ovoj metodologiji uvodi kao neka mapa puta, a to je akcioni plan.
„Dakle samo su drugačiji nazivi, a Srbija već ima čitav set instrumenata po kojim pregovaramo, a koji su sada uneti u ovu novu metodologiju“, rekla je Joksimović.

Kaže i da je nova metodologija napravljena prvenstveno zbog Severne Makedonije i Albanije, kao zemalja koje nisu dobile „zeleno svetlo“ prošle godine za početak pregovora.
„Sada se na neki način lome koplja u EU kako će se definisati budućnost politike proširenja. Dakle, metodologija je samo tehnički instrument kojim se politički šalje signal da li je proširenje to koje će biti ubrzano, usporeno i da li Evropska unija vidi proširenje kao politiku koja će osnažiti EU“, rekla je ministar.

Istakla je da Srbija nije razlog promene metodologije.
„Sve što smo radili do sada pokazali smo da imamo prvorazredne kapacitete da po teškoj metodologiji pregovaramo, prema tome mi ne bežimo i idemo ponekad i u susret problemima“, zaključila je Joksimović i dodala da imamo kapacitete i za reformu i za integraciju, što nemaju svi.

Izvor: RTS