J. Joksimović: Ništa epohalno novo, analiziraćemo da li ima nešto stimulativno

04. februar 2020. | Brisel

J. Joksimović:  Ništa epohalno novo, analiziraćemo da li ima nešto stimulativno

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjuje da nova metodologija procesa pristupanja EU neće doneti veliku promenu pristupnih pregovora. Ona kaže da Srbija već pregovara po vrlo striktnim uslovima i da ima kapacitete da pregovara po svakoj metodologiji.

„Mi radimo svoj posao i ako mogu da kažem sigurna sam da ćemo stići na svoj cilj. Bez prečica i uz sve prepreke sigurna sam da će Srbija možda i prva stići na svoj cilj“, poručila je Joksimović u Briselu.

Jadranka Joksimović je najavila da će komesar za proširenje Oliver Varheji u sredu 5. februara, u Briselu zvanično predstaviti novu metodologiju procesa pristupanja, koju će, dan kasnije, predstaviti i u Beogradu, u okviru svoje prve zvanične posete Srbiji.
Joksimović kaže da postoji konfuzija oko nove metodologije i njene eventualne primene na Srbiju.

Ona objašnjava da je suština zapravo pitanje kako će se politika proširenja u „političkom smislu pozicionirati“ i kako će se EU dogovoriti „jednim glasom” o tome da li politika proširenja ostaje, ubrzava se i da li je vide kao važan element jačanja EU u budućnosti.

„Metodologija neće doneti ništa epohalno novo što će potpuno promeniti koncept pregovora. Srbija već pregovara po jako rigidnoj i strogoj metodologiji“, kaže Joksimović.

Ona dodaje da se Srbija u pristupnom procesu nikada nije bunila i pored situacija zbog kojih je mogla da bude frustrirana.

„Mi smo se dogovorili oko takve striktne metodologije, prihvatili uslove i pokazali da, kao zemlja prvorazrednih kapaciteta, možemo po svakoj metodologiji da pregovaramo“, naglašava Joksimović.

Ministar za evropske integracije kaže da će Srbija analizirati novu metodologiju i sagledati da li ima elemenata za ubrzanje procesa.

Joksimović dodaje da, prema trenutno raspoloživim informacijama, možemo očekivati da će se i u novoj metodologiji ići na princip po kome Srbija već pregovara, a to je da vladavina prava bude osnov pregovora i da će svaki drugi napredak u pregovorima zavisiti od vladavine prava.

„Što se tiče fondova, mislim da će se ići na to da se već postojeći pretpristupni fondovi pojačaju i da se više novca izdvoji za zemlje u procesu pregovaranja“, kaže Joksimović.

Ona dodaje da se može očekivati i jačanje fonda za regionalne projekte, ali i da će komesar Varheji, na samitu u Zagrebu, predstaviti napredno ekonomski plan za Zapadni Balkan, odnosno za zemlje u pristupnom procesu.

Joksimović ocenjuje da nova metodologija neće obuhvatiti ranije najave o eventualnom pristupu zemalja kandidata strukturnim fondovima EU.

„Niko od kandidata nije lud da bude protiv toga, ali to bi politički i po postojećim pravilima bilo vrlo kompleksno za sprovođenje u praksi. Postoje vrlo zahtevni mehanizmi i velika debata unutar samih članica EU o dostupnosti fondova, čak i za same članice Unije“, objašnjava Joksimović.

Jadranka Joksimović posebno naglašava da će Evropska komisija pored povećanja IPA fondova, ići i na podršku „Zelenom dogovoru“ za Zapadni Balkan.

„To je mnogo šira oblast od projekta za zaštitu životne sredine. To predstavlja plan za transformaciju socioekonomskog razvoja koji se zasniva na čistim tehnologijama i zelenom rastu. Srbija se tu, kroz sve ono što je rađeno u prethodnim godinama i Nacionalnim investicionim planom do 2025. godine, dobro uklapa i ima šta da ponudi“, zaključuje Joksimović.

Izvor: Tanjug