J. Joksimović: Srbija poštuje verske, etničke i druge različitosti, trebalo bi i drugi

30. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija poštuje verske, etničke i druge različitosti, trebalo bi i drugi

Ono što radi Crna Gora donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti nije u skladu sa temeljnim principima na kojima počiva i sam proces evrointegracija i sam pristupni proces, izjavila je večeras ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, dodajući da ne očekuje poziv Crnoj Gori za povlačenje tog zakona, ali da očekuje da se temeljno preispita kako Crna Gora sprovodi svoje pregovaračko poglavlje o vladavini prava.

Joksimović je u Skupštini Srbije, u delu sednice na kojoj ministri odgovaraju na pitanja poslanika, rekla da se svakodnevno, u razgovorima, nadležne instance EU obaveštavaju o tom pitanju i istakla da je podsetila da s obzirom da je pristupni proces jednak za sve, mora da bude vođen i pod jednakim pravilima.

„U tome je suština i dodata vrednost procesa“, kazala je Joksimović i dodala da i Srbija i Crna Gora su zemlje koje pregovaraju, odnosno u pristupnom su procesu i kandidati za članstvo, ali da je Srbija jedina država koja pregovara članstvo, a koja ima obavezu, koja je ispunjena rado, da sačini poseban Akcioni plan za nacionalne manjine u okviru poglavlja 23 – vladavine prava.

„Mi smo pokazali na taj način da smo kao zemlja nedvosmisleno, jasno i iskreno opredeljeni da poštujemo multietničnost, multikonfesionalnost i svaku drugu različitost koja postoji u našoj zemlji“, kazala je ministar.

Ističe da su crkve i verske zajednice u Srbiji sve slobodne da strukturiraju svoje odnose unutar crkve i raspolažu svojom imovinom, po najboljim evropskim standardima. Mislim da to zavređuje pažnju i da treba da bude istaknuto, a da ono što radi Crna Gora nije u skladu sa temeljnim principima na kojima počiva i sam proces evrointegracija i sam pristupni proces, precizirala je Joksimović.

Smatram da neće doći do toga da iko pozove Crnu Goru da povuče zakon jer, kako kaže, kao što se zakoni ne pozdravljaju, tako se zakoni i ne povlače po nečijem pozivu.

„Ali, potrebno je alarmirati na neki način, ne unoseći previše tenzije u onako već krhke odnose u regionu“ i to zaslužuje da bude primenjeno kao instrument, kazala je Joksimović i osvrćući se na predloge poslanika Đorđa Vukadinovića da je trebalo zatražiti sednicu Saveta bezbednosti UN, istakla je da to nikakve veze sa SB UN nema.

„To bi bio jedan pogrešan pristup u okviru multilateralnih mehanizama koji postoje u našoj diplomatiji. Za početak, tu je OEBS“, navela je ministar i dodala da je primetila da kada god je pitanje vladavine prava i stanja medija u Srbiji, svi se iz opozicije i nevladinog sektora itekako pozovu na OEBS, ali da nije čula da se iko setio da možda uputi neku vrstu pisma ili skrene pažnju nadležnim kancelarijama OEBS-a na dešavanja u Crnoj Gori prema jednom delu građana te države.

Smatram da je Srbija odmereno odreagovala, zaista mislim da smo uradili dosta, kazala je Joksimović složivši se sa premijerkom da ne mora sve što se preduzima da bude vidljivo javnosti.

Kako kaže, Srbija je, kao pristupajuća država, reagovala na odgovoran način, kao zemlja koja ima interes da sa Crnom Gorom ima dobre odnose, ali itekako ima interes i pravo da zaštiti pre svega ljudska prava, ne samo svoje zajednice, već i drugih zajednica. I to je primer vladavine prava - kada štitite interese svoje, ali i drugih zajednica. Kao što je Srbija voljno, iskreno i dosledno sprovela ono što se od nje očekivalo, tako bi trebalo i drugi, rekla je Joksimović.

„Ne očekujem poziv za povlačenje ovog zakona, ali očekujem da se temeljno preispita kako Crna Gora sprovodi svoje pregovaračko poglavlje o vladavini prava. To je fer pristup i tako bi reagovao svako drugi u Srbiji u pogledu statusa neotuđivih verskih prava koja su deo ljudskih prava“, navela je.

Joksimović je podvukla da Srbija radi razumno i da nije pogoršala do neslućenih razmera odnose sa Crnom Gorom i ponovila da sve instance – premijerka, predsednik, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije, rade svoj posao.

Izvor: Tanjug