J. Joksimović: Od 2014. godine - 75 miliona evra za životnu sredinu

17. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Od 2014. godine - 75 miliona evra za životnu sredinu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je počevši od 2014. godine kroz fondove EU obezbeđena podrška za sektor životne sredine u iznosu od preko 75 miliona evra, a da se za ovu godinu predviđaju dodatna bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 73 miliona evra.

Zahvaljujući naporima Ministarstva za evropske integracije, koje je odgovorno za izradu programa podrške iz pretpristupnih fondova Evropske unije, obezbeđena su sredstva, a potom i završeni radovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Raški.

Vrednost projekta iznosi 6,4 miliona evra, a najveći deo bespovratnih sredstava u iznosu 5,3 miliona evra obezbeđen je iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU. Obezbeđenim sredstvima i projektom je, pored izgradnje postrojenja, obuhvaćeno i proširenje postojeće kanalizacione mreže i rekonstrukcija cevovoda sirove vode na teritoriji Opštine Raška.

„Uzimajući u obzir obaveze koje imamo prema našim građanima u pogledu obezbeđenja visokog standarda životne sredine, ovaj projekat predstavlja veliki značaj za Republiku Srbiju i opštinu Raška“, izjavila je za Tanjug ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo zbog završetka radova kojim je obuhvaćana izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode, što će, kako je navela, u mnogome uticati na poboljšavanje kvaliteta života građana Raške i okolnih naselja.

„Ovo je prvi veliki infrastrukturni projekat iz oblasti životne sredine finansiran najvećim delom iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA 2013) koji je sproveden po modelu decentralizovanog upravljanja, što znači da je za sprovođenje bila zadužena Vlada Srbije. Time smo pokazali da smo sposobni da samostalno i uspešno upravljamo sredstvima Evropske unije i poslali jasnu poruku da možemo odgovorno i efikasno upravljati razvojnim fondovima EU“, rekla je Joksimović govoreći o ekološkim projektima koji su do sada finansirani iz fondova EU.

Počevši od 2014. godine, ministar Jadranka Joksimović - kao NIPAK (Nacionalni IPA koordinator) odgovorna je za proces programiranja pretpristupne pomoći EU, i u tom periodu obezbeđena je podrška za sektor životne sredine u iznosu od preko 75 miliona evra.

Ovim sredstvima je između ostalog predviđena izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Brusu, Blacu, Kraljevu i Nišu, rekla je ministar odgovarajući na pitanje o tome šta se planira od izgradnje.

Prepoznajući važnost ove oblasti Ministarstvo za evropske integracije privodi kraju program saradnje sa Evropskom unijom za 2020. godinu kojim će biti obezbeđena dodatna bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 73 miliona evra kojim je predviđena izgradnja postrojenja za upravljanje otpadom u Novom Sadu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Loznici, Čačku i Sokobanji, navela je ministar Joksimović.

Izvor: Tanjug