J. Joksimović: Niži cenzus- impuls evropskoj vrednosti pluralizma

14. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Niži cenzus- impuls evropskoj vrednosti pluralizma

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da se čudi „tolikom oprezu” i da je iznenađuje komentar na inicijativu o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je rekao da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora.

Isto je, kaže, i sa izjavom predsedavajuće Delegacije EP za Srbiju Tanje Fajon koja je, pored ostalog, rekla da su radikalne promene izbornih pravila tako blizu izbora veoma opasna taktika.
„Posebno me iznenađuje komentar da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora, koji je u svojoj izjavi izneo izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, kao jedan od medijatora dijaloga upravo o poboljšanju izbornih uslova, u godini izbora, a na temu ideje inicijative o smanjenju cenzusa sa 5 na 3 odsto za političke partije”, navela je Joksimović.

Ona kaže da toliko nedoslednosti i inverzivne logike može da očekuje od predstavnika dela opozicije kojoj, kako navodi, ni smanjenje cenzusa na tri odsto teško da bi omogućilo ulazak u Parlament, ali da se od medijatora iz EP očekuje više privrženosti pluralizmu demokratske političke utakmice, koja se ovim predlogom svakako osnažuje, kao i institucije Parlamenta kao najvišeg zakonodavnog predstavničkog tela svih građana.
„Pa bar bi poslanici Evropskog parlamenta, čije su partije kroz iglene uši prešle prag za ulazak u evroparlament, trebalo da se i sami ohrabre i inspirišu takvim inicijativama“, navodi Joksimović.

To će, ocenjuje ona, samo učiniti dobro građanima i njihovim nijansiranim interesima, ističući da je jačanje demokratija tema svih tema odgovornih političara prema građanima i Srbije i svih evropskih zemalja.
„To su evropske vrednosti pluralizma na delu“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug