J. Joksimović: Unapređenje ekonomija interes građana regiona i okvir za bolje odnose

26. decembar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Unapređenje ekonomija interes građana regiona i okvir za bolje odnose

Interes građana celog regiona jeste da se ekonomija uzme kao najbolji okvir za unapređenje odnosa, pacifikaciju celog regiona, kao i za pomirenje i smanjenje predrasuda, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović komentarišući regionalnu inicijativu mini Šengena.

Joksimović je odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Vojislava Vujića, kojeg je interesovalo da li će se saradnja kao što je mini Šengen između Srbije, Severne Makedonije i Albanije proširiti i na druge zemlje u regionu, kazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić radio u interesu građana kada je pokrenuo tu inicijativu.

„Interes građana celog regiona jeste da se ekonomija uzme kao najbolji okvir za unapređenje odnosa, pacifikaciju celog regiona, za pomirenje i smanjenje predrasuda. Kada imate četiri osnovne slobode – slobodu kretanja kapitala, kretanja ljudi, usluga, ideja, vi onda rađate diplomatiju ljudi. To više nije samo međunarodna referenca vlade, parlamenta, ministara“, navela je Joksimović.

Kako je kazala, jedan od preduslova evropskih integracija jeste i regionalna saradnja, a ta saradnja donosi i korist – ekonomsku, bezbednosnu i političku, svim građanima i Srbije i regiona, što je kod inicijative predsednika Vučića i Srbije bila rukovodeća ideja.

„To nije zamena za evropske integracije, ovo je autentična regionalna inicijativa, autentična inicijativa predsednika Srbije i Srbije koja je uvek doživljavana kao neki hegemon koji ima posebne interese u regionu. Ali, mi nismo hegemon već odgovorna država koja želi da i drugi napreduju i smatramo da ćemo samo takvi biti interesantniji i kompetitivniji na velikom evropskom tržištu“, kazala je ministar.

Podsetila je da je Crna Gora inicijalno reagovala negativno na taj predlog i dodala da ako ste zemlja koja želi da uđe u EU, a Crna Gora je zemlja koja je otvorila najviše poglavlja u pregovorima, to obavezuje.

„Ako hoćete da uđete u EU na mnogostruko snažnije i veće tržište, a kažete da vam jedno subregionalno i regionalno tržište ne odgovara, pa kako mislite da podignete konkurentnost ekonomije za pristup evropskom jedinstvenom tržištu? Zato su ipak i oni uvideli prednost ove inicijative“, konstatovala je Joksimović.

Dodala je da je to i neka vrsta dodatne vežbe, praktikovanja dobre ekonomije i za ono što je zajedničko tržište.

„Crna Gora, koja je sa Srbijom još uvek prednjačeća država procesa evropskih integracija, treba da poštuje prava manjinska, ljudska, građanska i verska svih onih koji u Crnoj Gori žive i u tom smislu ja mislim da su evropske integracije dobar okvir i za tu temu“, navela je.

Komentarišući navode poslanika Đorđa Vukadinovića, za kojeg je kazala da je veliki apologeta Borisa Tadića, koji je pohvalio, kako je kazala, besan izraz lica nemačke kancelarke Angele Merkel pre 10 godina na sastanku sa Borisom Tadićem, Joksimović je kazala da je izraz Merkelove tada govorio da je zapanjena da predsednik jedne države kao što je Srbija daje lažna obećanja, koja bi se možda svidela nekima u EU, iako se ne podudaraju sa srpskim nacionalnim interesima, a istovremeno nije imao hrabrosti da svoja obećanja međunarodnoj zajednici sprovede u unutrašnjoj politici, da ne bi izgubio izbore. Dakle, svima su davana lažna obećanja.

„Ono što smo mi radili i što je radio Vučić i zbog čega je Srbija cenjena jeste održivo, racionalno, razumno i izvodljivo, a sa stanovišta Srbije prihvatljiva rešenja iza kojih bismo mogli da stojimo, bez obećanja o tome da će se drugima svideti i da ćemo zbog drugih raditi“, istakla je Joksimović i dodala da u svetu poštuju samo kada branite interese svog naroda, čak i kada se ne slažu sa tim.

Oni koji obećavaju sve ustupke samo u interesu sopstvenog opstanka na vlasti, oni nisu cenjeni u međunarodnim relacijama, već ih prihvataju kao privremene partnere sa kojima se sarađuje dok mogu da izvuku korist za drugu državu, a koji se odbacuju onda kada se uloga završi.

„To nije slučaj sa ovom Vladom, to nije slučaj sa predsednikom Vučićem, mi se borimo za naše interese, na razuman, vrlo odgovoran, vrlo zreo i vrlo odlučan način“, istakla je.

Navodeći da se ne priča o svemu u javnosti, Joksimović je kazala da nikada nije izašla da kaže kakvi su njeni razgovori, već izađe sa porukom građanima da je EU dobra budućnost za Srbiju, što ne znači da prećutkujemo i da smo nemi na sve ono što nije u interesu naše zemlje.

„Neko je od poslanika rekao da je Tanja Fajon izvršila pritisak oko izbornih uslova – nisu Vlada i SNS donosile odluke pod bilo čijim pritiskom, nego je to bio razuman dijalog i dogovor i viđenje činjenice da neke stvari mogu da budu bolje, možda ne i za našu stranku, ali da ukupan kontekst mogu da unaprede“, istakla je Joksimović.

Kako je kazala, pritisak kod odgovorih ljudi dolazi samo od uviđanja potrebe da se stvari još više unaprede u interesu građana.

Izvor: Tanjug