J. Joksimović i Cerar: Slovenija podržava politiku proširenja i evropske integracije Srbije

17. decembar 2019. | Novi Sad

J. Joksimović i Cerar: Slovenija podržava politiku proširenja i evropske integracije Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Novom Sadu sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dveju država u tom procesu, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i drugim temama.

Ministar je naglasila da će Srbija sa jednakom posvećenošću nastaviti sa procesom pristupanja i sprovođenjem reformi, koje su najbolji model za sveukupan razvoj države i društva. Ocenila je da, s obzirom na kvalitet reformi u vladavini prava i ekonomiji, nismo zadovoljni otvaranjem jednog poglavlja, ali i da je to pokazatelj da je EU primetila rezultate koje smo ostvarili u procesu evropskih integracija.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Slovenija daje Srbiji tokom puta ka punopravnom članstvu u EU. Naročito je, u tom smislu, značajna višegodišnja razvojna pomoć - pružaju nam je slovenački eksperti, posebno u oblastima poput zaštite životne sredine, upravljanju vodama i kohezionoj politici.

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Slovenije Miro Cerar rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče evropske integracije Srbije. Ocenio je da je učinak reformi, koje bi trebalo intenzivirati, vidljiv i da je značajno što su one u vladavini prava i ekonomiji identifikovane kao posebno bitne. Cerar je objasnio i da je region jedan od prioriteta slovenačke spoljne politike - to potvrđuje podatak da je Zapadni Balkan prioritet Slovenije u pružanju razvojno-tehničke pomoći. On je ukazao na značaj i opredeljenje Srbije za uspostavljanje što boljih odnosa u regionu.

Jadranka Joksimović sastala se u Novom Sadu i sa slovenačkim vicepremijerom i ministrom infrastrukture za oblast razvoja, strateške projekte i koheziju Alenkom Bratušek.

Joksimović je akcentovala značaj kohezione politike, kao glavne politike EU, za ostvarivanje ciljeva razvojne strategije EVROPA 2020, i mehanizma za sprovođenje strukturnih reformi i državama članicama - a kroz otvaranje novih radnih mesta, unapređenje kvaliteta života i povećanje ukupnog ekonomskog razvoja.

Pošto je Ministarstvo za evropske integracije nadležno za pregovore u poglavlju 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, dogovoreno je da se intenzivira ekspertska saradnja iz oblasti kohezione politike i regionalnog razvoja. Sagovornici su konstatovali i da nastavak i jačanje koordinacije u okviru evropskih makroregionalnih strategija - pre svega Dunavske, ali i regionalnih - Centralno-evropske i Jadransko-jonske, od obostranog interesa.

Ministar Bratušek iskazala je spremnost Slovenije da pomogne evropski put Srbije.

Joksimović i njeni sagovornici ocenili su da su bilateralni odnosi dveju država na veoma visokom nivou i da postoji obostrano opredeljenje za njihovim intenziviranjem.

Izvor: Tanjug