J. Joksimović i češki parlamentarci: Češka će aktivno podržavati evropske integracije Srbije

15. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i češki parlamentarci: Češka će aktivno podržavati evropske integracije Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa delegacijom Odbora Poslaničkog doma Parlamenta Češke za evropske poslove o planovima Srbije u nastavku evropskih integracija, saradnji dve države u procesu pristupanja, bilateralnim odnosima, situaciji u EU i regionu i drugim temama.

Ministar je zahvalila na pomoći i podršci koju Češka pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, a koja se prevashodno odnosi na učešće naše države u civilnim misijama EU, ali i kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, zdravstvenu i zaštitu životne sredine, održive izvore energije, transfer tehnologije. Ukazala je, takođe, i da su države članice Višegradske grupe – Češka je jedna od njih, zemlje sa kojima Srbija, a kroz razmenu iskustava, u procesu pristupanja ostvaruje značajnu saradnju.

Jadranka Joksimović obavestila je češke parlamentarce da je Srbija opredeljena da sprovodi reforme, koje su mehanizam razvoja države i društva u celini i da se poseban akcenat stavlja na reforme u vladavini prava i ekonomiji – one su osnov za uspostavljanje povoljnog privrednog ambijenta i dolazak inostranih investitora.

Jadranka Joksimović istakla je i da Srbija, a na osnovu rezultata ostvarenog kroz reforme u oblasti vladavine prava, očekuje da tokom predsedavanja Finske Savetom EU otvori nova pregovaračka poglavlja.

Ministar je delegaciji Parlamenta Češke zahvalila na intenziviranim posetama i kontaktima – prvo predsednika te države Miloša Zemana, a zatim i predsednika Poslaničkog doma Parlamenta Radeka Vondračeka, koji su pokazali iskrenu podršku i otvorenost da čuju stavove Srbije po svim pitanjima.

Jadranka Joksimović navela je i da su za Srbiju veoma značajne stabilnost i saradnja u regionu – što potvrđuje i inicijativa predsednika Aleksandra Vučića sa predsednicima Vlada Severne Makedonije i Albanije Zaevim i Ramom.

delegacije Odbora Parlamenta Češke za evropske poslove ocenili su da Srbija sa velikom ozbiljnošću pristupa sprovođenju reformi i da je posebno važno što su reforme iz oblasti vladavine prava identifikovane kao posebno značajne. Ocenili su da bi reformski proces trebalo da bude nastavljen i da su dosadašnji rezultati reformi vidljivi. Naglasili su da će Češka nastaviti da podržava i pomaže evropske integracije Srbije koja sa EU, kako su istakli, deli identične vrednosti i na osnovu kojih zaslužuje da bude deo EU. Ukazali su i na značaj i ulogu Srbije u ostvarivanju regionalne stabilnosti. Delegacija je istakla da razume kompleksnost situacije oko KiM. Posebno su naglasili važnost dugogodišnjih prijateljskih odnosa Srbije i Češke.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i da postoje uslovi za njihovo jačanje.

Izvor: Tanjug