J. Joksimović uručila sertifikate nagrađenim studentima za radove iz oblasti procesa evropskih integracija

24. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović uručila sertifikate nagrađenim studentima za radove iz oblasti procesa evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je danas sertifikate studentima nagrađenim za najbolje radove na temu evropskih integracija i procesa pristupanja EU, a što, kako je dodala tim elokventnim i promišljajućim mladim ljudima otvara vrata angažmana u resornom ministarstvu.

Joksimović je na štandu MEI na 64. Međunarodnom sajmu knjiga sertifikate uručila studentima Pravnog fakulteta i FPN, Mariji Ralević, Miroslavu Goluboviću i Luki Milovanoviću, čiji proglašeni za najbolje na trećem konkursu MEI.
„Veliko zadovoljstvo mi je što mogu na Školskom danu beogradskog sajma knjiga da dodelim sertifikate najboljima“, rekla je ona i dodala da je nagrada imala i novčani deo i da u celosti pokazuje da Vlada na ozbiljan način vrednuje promišljanje koje nekada može biti i kritičko.

Ovo je važan i lep konkurs koje MEI sprovodi a tema je ona kojom se svi kao društvo bavimo, rekla je ministar i dodala da su studenti bili pozvani da izaberu neku od ponuđenih tema i daju viđenje procesa koji ima svoje uspone i padove i izazove.

Studenti nisu uniformna kategorija, svako ima formirano sopstveno viđenje politika, odnosa u svetu i društvu, oni su generacija koja može i da vidi budućnost EU i politike koje kreiramo.

Pred njima je bilo nekoliko tema - koji su faktori koji utiču na proces pristupanja, na koji način reforme poduprete EU utiču na sistem, šta ideju integracija čini privlačnom i zašto, ako ne, zbog čega, kakve predrasude o EU postoje i kako bi mogle da budu prevaziđene.

Ministar je dodala da je pred studentima bila i jedna aktuelna tema koju smo predvideli kako EU treba da bude reformisana i kako će se reformama menjana Srbija uklopiti u tako reformisanu EU.

Ministar je dodala da su svi radovi objavljeni u elektronskom zborniku dostupni najširoj javnosti i da je vredno da ih svi pročitamo.

Vrata MEI su ovako zainteresovanim, elokventnim, pismenim i promišljajućim mladim ljudima otvorena i za upoznavanje institucija i za budući angažman jer samo najbolji i najuporniji to zaslužuju. Svi ostali neka se potrude, rekla je ona i dodala da na iskren način govori o otvorenim vratima za najbolje, najažurnije, najkreativnije i najvrednije.

To su afirmativni radovi koji nam daju vetar u leđa da i u ovim otežanim okolnostima nastavimo put Vlade ka EU, rekla je Joksimović.

Radove je ove godine ocenjivala konkursna komisija, koju su činili troje profesora Univerziteta u Beogradu: prof. dr Jelica Stefanović - Štambuk (Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu), prof. dr Vladimir Vuletić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Maja Lukić Radović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu).

Izvor: Tanjug