J. Joksimović: Nepravedno na čekanju

23. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Nepravedno na čekanju

Naš evropski put se ne dovodi u pitanje

Očigledno nisu sunčani dani za politiku proširenja, jer su oblaci na evropskom horizontu politike proširenja posledica mnogobrojnih unutrašnjih, međuinstitucionalnih i međudržavnih repozicioniranja. Pa nekako politika proširenja trpi nepravedno, a onda trpe građani zemalja koje su u procesu ili čekaju na otpočinjanje pregovora.
Ovako ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, za „Novosti“, odgovara na pitanja da li je posle odluke EU da ne otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom proširenje Unije – „mrtvo“.

Drži li Francuska, koja je bila najglasnija u blokadi Skoplja i Tirane, deo EU i zemlje van EU kao „taoce“?

- Srbija iskreno podržava evropske integracije zemalja u regionu, zbog interesa građana koji zaslužuju bolju budućnost i održivi razvoj. Ali svakako očekujem da se odblokira ovo iskliznuće iz šina politike proširenja i da se EU okrene jačanju svih kapaciteta. Onako kako je Kredibilna strategija proširenja iz 2018. predvidela i koja je ostavljena kao legat novoj Evropskoj komisiji.

Šta nas očekuje u nastavku EU integracija?

- Srbija nastavlja svoj put pristupajuće države, mi smo duboko napredovali u procesu pregovora i reformi, otvorili skoro polovinu poglavlja, radimo na kriterijumima za privremeno zatvaranje, ne dovodi se u pitanje naš evropski put. Dinamika je takva kakva je, navikli smo i ne žalimo se, ali mi smo ozbiljni, u našem je interesu da utvrđenu politiku reformi i političke i ekonomske saradnje sa EU sprovodimo. Istu kredibilnost u postupanju očekujemo od evropskih partnera.

Spremne četiri pregovaračke pozicije

Koliko poglavlja je trenutno spremno za otvaranje?

- Imamo pripremljene četiri pregovaračke pozicije: 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (slobodno kretanje kapitala), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže).


Očekujete li da do kraja godine Srbija otvori nova poglavlja?

- Finsko predsedavanje je promotivno u pogledu proširenja. Države članice očekuju tzv. non pejpr o stanju sprovođenja obaveza iz Akcionog plana za poglavlja 23 i 24, na osnovu kojih donose odluku o novim poglavljima. Srbija je napravila ozbiljne korake iz oblasti vladavine prava – predlog medijske strategije, dijaloga o izbornim uslovima, u oblasti sistema borbe protiv korupcije, tako da očekujem pozitivnu odluku o otvaranju novih poglavlja, videćemo koliko.

D. Milinković

Izvor: Večernje novosti