J. Joksimović: Srbija posvećena ciljevima održivog razvoja

21. oktobar 2019. | Sarajevo

J. Joksimović: Srbija posvećena ciljevima održivog razvoja

Srbija je potpuno posvećena ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Agende Ujedinjenih nacija 2030. i odlučna da nastavi putem evropskih integracija, poručila je danas u Sarajevu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
„Uveravam vas da imate odgovornog i predvidivog partnera kod koga ćete uvek dobiti podršku“, poručila je Joksimović u obraćanju na konferenciji „Populaciona dinamika, ljudski kapital i održivi razvoj u Jugoistočnoj Evropi“.

Joksimović je podsetila da je Vlada Srbije odlučila da implementira ciljeve održivog razvoja kroz proces evropskih integracija zemlje.

Budući da je UN Agenda 2030 postala integralni deo političkog okvira EU, Joksimović je navela da je Srbija shvatila da nam nisu potrebne „dve staze“ za dostizanje ekonomije blagostanja, jer je to i suštinu Agende 2030, kao i glavni cilj evropskih integracija.
„Ekonomija blagostanja zvuči lepo, ali ponekad nije lako ubediti građane u konkretne rezultate. Sve priče o brojkama su u redu, ali ako naši građani ne osećaju da žive u ekonomiji blagostanja u svojoj zemlji, sve gubi smisao“, navela je ministar.

Kako je rekla, jedna od najvažnijih stvari za sve odgovorne i umešne vlade je da, u ne tako vedrim danima za politiku proširenja na Zapadni Balkan, uz odsustvo jasne perspektive za članstvo u EU, kreiraju novu platformu za razvoj u sopstvenoj zemlji, za svoje građane.

„Srbija svakako prednjači u procesu evropskih integracija, otvorila je skoro polovinu poglavlja u pregovorima, i mi nismo skeptični u vezi sa našom EU perspektivom, ali zbog jedne vrste skepticizma u politici proširenja, uspešno upravljanje zapravo znači da svaka odgovorna vlada mora da kreira novu platformu za razvoj u svojoj zemlji, za svoje građane“, rekla je Joksimović.

To, dodala je, znači da UN Agenda 2030 nije samo potporna platforma, već nešto što mi zapravo živimo u našim država i sprovodimo u našim zemljama.

Podsetila je da je prvi put ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je Dobrovoljni nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja, pred Generalnoj skupštini UN, u septembru u Njujorku, te istakla da je Srbija bila jedna od 47 zemalja koja je podnela taj izveštaj.

Dodala je da je Vlada Srbije formirala posebnu radnu grupu u pokušaju da se koordinira rad ministarstava u ostvarivanju ciljeva, jedan po jedan, jer svaki ostvaren cilj bi trebalo da omogući ostvarenje još jednog, kako bi se ostvarilo blagostanje za građane.
„Zvuči nekada apstraktno, ali zapravo nije“, primetila je Joksimović.

Ona je navela da je u Srbiji pripremljen nacionalni investicioni plan, koji će biti deo platforme ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, jer će mnogo novca biti uloženo u infrastrukturu, ne samo saobraćajnu, već u drugim oblastima, od ekologije do socijalne infrastrukture, obezbeđivanje pijaće vode za sve građane...
„Sve su to stvari koje građani moraju da imaju u svakodnevnom životu. Bez toga nećemo biti kredibilna vlada, svi mi u regionu, bez obzira na naše EU aspiracije“, rekla je Joksimović.

Ona je navela da je skepticizam u vezi sa proširenjem EU, koji je prisutan ovih dana, na neki način pomogao Agendi UN 2030. da bude mnogo vidljivija, ali i da pokaže da svaka zemlja ima svoju agendu razvoja.

Takođe, istakla je da ta rešenja moraju biti „skrojena po meri“.
„Zato što kada govorimo o populacionoj dinamici svakako da nije isto pričati o eksplozivnoj populacionoj dinamici u Indiji i Srbiji i drugim zemljama u regionu gde stalno pričamo da gubimo ljude svaki dan i to ne samo zbog niske stope fertilitete već zbog migracija i slično“, rekla je ona.
Joksimović dodaje da upravo zato mora da se primeni prilagođen pristup.

Ministar dodaje da teme o populaciji, ljudskom kapitalu i održivom razvoju nisu jedine stvari o kojima će se debatovati na konferenciji, ali i da treba posebno posvetiti pažnju tim promenama u regionu.

Kako je rekla, EU ima svoje unutrašnje debate koje su, takođe, povezane sa tim problemima.

Patimo trenutno svi od istih bolesti i zato treba da vidimo kako te promene mogu da imaju pozitivan ishod, a ne samo da kukamo, poručila je Joksimović.
„Uveravam vas da je Srbija potpuno posvećena Agendi UN 2030. i veoma smo odlučni da nastavimo naše evropske integracije. Uveravam vas da imate odgovornog i predvidivog partnera kod koga ćete uvek dobiti podršku“, poručila je Joksimović dodajući da se od naše zemlje kao predvodnika u evropskim integracijama očekuje veća odgovornost i više po pitanju pomaganja drugima.

Joksimović je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre oko 15 dana pokrenuo veoma važnu platformu nazvanu „Mali Šengen“ sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako je rekla, to je dobar način kako te tri zemlje žele ponovo da kreiraju najbolje načine za protok ljudi, robe i kapitala.
„Ta inicijativa nije otvorena samo za naše tri zemlje, već za svaku zemlju u regionu, a pogotovo za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU“, rekla je ona i izrazila očekivanje da će region Zapadnog Balkana premostiti „gep“ koji trenutno postoji na horizontu EU.

Zato zemlje u regionu, dodaje, rade najbolje da promovišu u pozitivnom smislu populacionu dinamiku i ljudski kapital.

Izrazila je nadu da i druge zemlje u regionu imaju odgovorne vlade koje će imati za cilj razvoj ekonomije za građane.

Konferenciju „Populaciona dinamika, ljudski kapital i održivi razvoj u Jugoistočnoj Evropi“, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju, organizuju Ministarstvo inostranih poslova BiH i Regionalna kancelarija Populacionog fonda UN za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Izvor: Tanjug