J. Joksimović i Šuc: Nemačka podržava kredibilnu politiku proširenja

17. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Šuc: Nemačka podržava kredibilnu politiku proširenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i regionalni direktor Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Suzana Šuc razgovarali su o nastavku evropskih integracija Srbije i daljoj saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Joksimović i Šuc ocenili su da Srbija napreduje na putu evropskih integracija, koje su važan segment reformi – kako u Srbiji, tako i u regionu i da osim bezbednosti i stabilnosti evropski put i partnerstvo sa Srbijom povećavaju i konkurentnost i same EU, čemu naša država može da značajno doprinese.

One su ocenile da su odnosi dve države na visokom nivou i da postoji obostrana želja za njihovim unapređenjem i jačanjem. Ministar je zahvalila na pomoći i podršci koju Nemačka daje Srbiji u procesu evrointegracija, što potvrđuje i podatak da je Nemačka značajan spoljno-trgovinski i strateški partner i pojedinačno najveći bilateralni donator.

Suzana Šuc potvrdila je da će Nemačka – u skladu sa definisanim kriterijumima, nastaviti da podržava politiku proširenja i evropske integracije Srbije. Istovremeno, istakla je i značaj sprovođenja reformi za koje očekuje da budu intenzivirane. Ocenila je da je Vlada Srbije prepoznala značaj reformi u oblasti vladavine prava – koje bi trebalo intenzivirati, ali i onih koje obezbeđuju makroekonomsku stabilnost.

Jadranka Joksimović je ukazala na značaj nemačke podrške – posebno kada je reč o rešavanju specifičnih političkih pitanja, kao što je dijalog sa Prištinom. Srbija se – kada je o KiM reč, zalaže za kompromisno i održivo rešenje. Ponovila je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostrane i nelegitimne tarife na robu iz Centralne Srbije.

Regionalni direktor Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Suzana Šuc ocenila je da bi dijalog trebalo da bude nastavljen nakon formiranja nove Vlade u Prištini, kao i da bi Priština trebalo da ukine tarife.

Izvor:Tanjug