J. Joksimović i Kefalojani: Prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Grčke

16. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Kefalojani: Prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Grčke

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa poslanikom Skupštine Grčke Olgom Kefalojani. Razgovarale su o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije i nastavku saradnje dve države u tom procesu, prilikama u regionu i EU i drugim temama.

Joksimović upoznala je Olgu Kefalojani sa planovima koji se odnose na nastavak evropskih integracija. Istakla je da je Srbija posvećena tom procesu jednako kao i sprovođenju reformi kojima se stvaraju uslovi za celovit razvoj i napredak države. Kao posebno značajne akcentovala je reforme u ekonomiji i vladavini prava koje stvaraju ambijent za priliv investicija iz inostranstva i zainteresovanost za ulaganje u privredu Srbije. Joksimović je zahvalila i na pomoći i podršci koju Grčka – potvrđujući na taj način dugogodošnje iskreno prijateljstvo, pruža Srbiji na putu ka EU.

Ministar je obavestila Olgu Kefalojani da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila sedamnaest poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Rekla je da očekujemo i da tokom predsedavanja Finske Savetom EU otvorimo nova.

Jadranka Joksimović zahvalila je Grčkoj što – manifestujući privrženost poštovanju međunarodnog prava, nije priznala nezavisnost KiM.

Skupštine Grčke iz redova Nove demokratije Olga Kefalojani istakla je da Srbija ima veliki značaj za očuvanje regionalne stabilnosti i doprinos razvoju Jugoistične Evrope. Potvrdila je da će Atina nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije i refome koje se sprovode i daju pozitivan efekat. Ukazala je i da EU, bez Zapadnog Balkana, neće biti kompletna.

Sagovornice su ocenile da su odnosi dve prijateljske države na izuzetno visokom novou, čemu doprinose i odlični odnosi dve sestrinske vladajuće partije u okviru grupacije EPP – Nove demokratije i SNS, kao i premijera Micotakisa i predsednika Vučića. Naglasile su da između država nema otvorenih pitanja i da postoji obostrano opredeljenje da se jačaju i intenziviraju.

Izvor: Tanjug