J. Joksimović i Jarc: Konkretna podrška Slovenije evropskim integracijama Srbije

30. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Jarc: Konkretna podrška Slovenije evropskim integracijama Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i novoimenovani ambasador Slovenije Iztok Jarc razgovarali su o evropskim integracijama Srbije i reformama koje u tom procesu sprovodimo, saradnji dve države u nastavku našeg evropskog puta, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i EU i drugim pitanjima.

Jadranka Joksimović upoznala je slovenačkog ambasadora sa planovima u nastavku pristupanja, dinamikom sprovođenja reformi i otvaranja novih poglavlja. Istakla je, u tom smislu, da članstvo u EU predstavlja strateški spoljno-politički prioritet koji ima – a to je potvrdilo i nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja, većinsku podršku građana. Naglasila je da se u procesu evropskih integracija velika pažnja posvećuje reformama – njihovo sprovođenje podržava 68 procenata građana, jer se primenom evropskih normi i standarda stvara ambijent za razvoj države i društva, ali i uslovi za priliv inostranih investicija. Stoga su, kaže ministar, naročito važne reforme u ekonomskom i segmentu vladavine prava. Precizirala je da Srbija očekuje da do kraja finskog predsedavanja Savetom EU otvori nova poglavlja.

Ministar je zahvalila na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na višegodišnjoj razvojnoj i tehničkoj pomoći – posebno u zaštiti životne sredine, upravljanju vodama i kohezionoj politici, koju nam pružaju slovenački eksperti tokom pregovora o članstvu u EU. Dogovoreno je upućivanje eksperta iz oblasti kohezione politike i regionalnog razvoja Ministarstvu za evropske integracije, koje je nadležno za pregovore u okviru poglavlja 22 – Regionalna politka i koordinacija stukturnih instrumenata. Joksimović i Jarc složili su se da su od zajedničkog interesa nastavak i jačanje koordinacije u segmentu evropskih makroregionalnih strategija – posebno Dunavske, ali i regionalnih inicijativa poput Centralno-evropske i Jadransko-jonske.

Jadranka Joksimović navela je da je Srbija opredeljena za regionalnu saradnju koja obezbeđuje stabilnost, napredak i razvoj. Akcentnovala je da se Srbija zalaže za održivo, trajno i kompromisno rešenje za KiM, ali i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, koja istovremeno predstavlja i grubo kršenje CEFTA sporazuma.

Ambasador Iztok Jarc rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče evropske integracije Srbije. Kaže da je efekat reformi vidljiv, da bi trebalo da budu intenzivirane i da je dobro što su, kao važne, prepoznate one iz oblasti vladavine prava i ekonomije. Jarc je potvrdio da je region jedan od prioriteta slovenačke spoljne politike – to potvrđuje podatak da je Zapadni Balkan prioritet Slovenije u pružanju razvojno-tehničke pomoći, i pohvalio zalaganje Srbije za uspostavljanje što boljih odnosa u njemu – posebno jer se situacija u regionu reflektuje i na stanje u EU.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrana zainteresovanost da se intenziviraju na svim poljima.

Izvor: Tanjug