J. Joksimović i Falkoni: Uzlazna putanja bilateralnih odnosa Srbije i Francuske

27. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Falkoni: Uzlazna putanja bilateralnih odnosa Srbije i Francuske

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Francuske Žanom-Lujom Falkonijem o evropskim integracijama Srbije, nastavku saradnje dve države u nastavku našeg procesa pristupanja, bilateralnim odnosima, situaciji u EU i regionu i drugim temama.

Ministar je obavestila ambasadora da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes Srbije i istakla da smo posvećeni tom prioritetu – što potvrđuju i jasna opredeljenost države, društva u celini i građana da se sprovode reforme. Naime, njih više od polovine podržava članstvo u EU, a gotovo dve trećine reforme koje se u procesu pristupanja sprovode.

Jadranka Joksimović naglasila je da se poseban akcenat stavlja na reforme u oblastima vladavine prava i ekonomije, odnosno da je njihov pozitivan efekat primetan kroz sve veću prisutnost stranih investitora. Ona je informisala Falkonija da Srbija intenzivno radi na pripremi novih poglavlja i da očekuje da, tokom predsedavanja Finske Savetom EU, otvori neka od njih.

Ministar je posebno podvukla značaj nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove poruke date u Beogradu da unutrašnje reforme EU mogu da se odvijaju uporedo sa politikom proširenja zasnovanom na jasnim kriterijumima.

Pored regionalne stabilnosti, ministar za evropske integracije naglasila je da je za Srbiju naročito značajno uspostavljanje održivog, kompromisnog i trajnog rešenja za KiM. Precizirala je da je Beograd spreman za nastavak razgovora čim Priština ukine jednostranu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, ali i da smo za razliku od Prištine, konkretnim aktivnostima potvrdili opredeljenost da sprovodimo Briselski sporazum.

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni rekao je da će Francuska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije i da će nastaviti sa pružanjem ekspertske podrške u tom procesu. Ocenio je da su rezultati reformi već vidljivi, smatra da bi one trebalo da budu intenzivirane, a da je dobro što se, u tom smislu, vladavini prava i ekonomiji posvećuje posebna pažnja. Ambasador je konstatovao i da se Srbija potvrdila i kao značajan i kredibilno odgovoran partner EU.

Jadranka Joksimović zahvalila je na sveukupnoj pomoći koju Francuska pruža Srbiji u procesu pristupanja. Izrazila je očekivanje da će Francuska, uz jasan stav o neophodnosti reforme EU, ostati posvećena kredibilnoj politici proširenja, odnosno principu da od pojedinačnih rezultata svake države kandidata zavisi i njen napredak u evropskim integracijama.

Ministar Joksimović i ambasador Falkoni saglasni su da su bilateralni odnosi – i politički i ekonomski, dve države u usponu i da ima kapaciteta za njihovo jačanje. Posebno jer su brojne francuske kompanije investiciono prisutne u privrednim kapacitetima u Srbiji.

Izvor: Tanjug