J. Joksimović i Lo Kašo: Srbija ima evropsku budućnost

25. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Lo Kašo: Srbija ima evropsku budućnost

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo Lo Kašo razgovarali su o evropskim integracijama Srbije i saradnji dve države u nastavku našeg procesa pristupanja, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i EU i drugim značajnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na iskrenoj i permanentnoj pomoći kojom Italija podržava i pomaže evropski put Srbije. Naglasila je da su preporuke Italije, ali i drugih članica EU, iskustveno važne i dobrodošle za našu državu, kojoj je – kako je istakla, članstvo u EU spoljno-politički prioritet. Takvu poziciju na najbolji način ilustruje podatak da 53 procenta građana podržava članstvo u EU, a 68 reforme koje su neodvojivi segment evropskih integracija.

Ministar je, u tom kontekstu, ukazala i na važnost koju reforme imaju za napredak i celokupni razvoj države i društva. Posebno je akcentovala, a sa tim je saglasan i ambasador Lo Kašo, reforme u segmentima vladavine prava i ekonomije, a čiji se efekti potvrđuju i povećanim interesovanjem inostranih investitora za ulaganje u Srbiju. Primer za to su i italijanski privrednici koji su dugo vremena prisutni u našoj državi.

Joksimović je prenela Lo Kašu da u Srbiji, kao favoritu za članstvo u EU (frontrunner) postoje uslovi za fer i demokratske izbore, kao i da razumemo da su očekivanja od favorita veća i obuhvatnija. Obavestila je ambasadora da je Međuresorna radna grupa za saradnju i ispunjavanje preporuka ODIHR-a već donela konkretne zaključke u pogledu daljih poboljšanja izbornih uslova – i to ne samo zbog očekivanja EU, već pre svega zbog odgovornosti prema dodatnom unapređenju demokratskih procedura za građane Srbije.

Jadranka Joksimović obavestila je Lo Kaša da Srbija očekuje da do kraja godine – kada se završava predsedavanje Finske Savetom EU, otvori nova poglavlja.

Ministar za evropske integracije naglasila je da se Srbija zalaže za održivo, kompromisno i trajno rešenje za KiM i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostranu i protivpravnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije. Podsetila je i na napore koje ulažemo u očuvanje regionalne stabilnosti.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo ocenio je da su tarife koje je uvela Priština ozbiljna prepreka za nastavak dijaloga i da bi što pre trebalo da budu ukinute. Ambasador je rekao da će Italija nastaviti da podržava i pomaže evropske integracije Srbije koja – kako je naveo, ima jasnu evropsku budućnost. Očekuje da reforme – čiji su efekti vidljivi i pozitivni, budu intenzivirane i da spremnost da se sprovode svedoči o proevropskom opredeljenju u Srbiji. Lo Kašo je konstatovao i da se naša država pokazala kao konstruktivan partner EU.

Joksimović i Lo Kašo saglasni su da dve države imaju dobre bilateralne odnose i da je Italija važan ekonomski i politički partner Srbije.

Izvor: Tanjug