Obeležavanje Dana evropske saradnje u Zrenjaninu

19. septembar 2019. | Zrenjanin

Obeležavanje Dana evropske saradnje u Zrenjaninu

Pozivamo vas da u petak, 20. septembra 2019. zajedno proslavimo Dan evropske saradnje u Zrenjaninu, uz projekciju dve odabrane dokumentarne filmske priče iz Rumunije i Srbije, u Kulturnom centru (adresa: Narodne omladine broj 1). Događaj organizuje Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije i Ministarstvom za regionalni razvoj i državnu upravu Rumunije, uz podršku Grada Zrenjanina i Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo je manifestacija kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi unapređenja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope.

U 18.00 časova Rumunija će se predstaviti filmom „Čak Noris protiv komunizma” koji je režirala Ilinka Kalugareanu. Film se bavi periodom osamdesetih godina dvadesetog veka, u Rumuniji, kada se na hiljade filmova sa Zapada probilo kroz Gvozdenu zavesu otvarajući prozor u slobodan svet onima koji su se usudili da gledaju. Crno tržište VHS kaseta i jedna odvažna žena, prevodilac Irina Margareta Nistor, približili su magiju filma masama i posejali seme revolucije. Po završetku filma planiran je razgovor upravo sa Irinom, jednom od glavnih protagonistkinja filma, koja specijalno povodom ove projekcije iz Rumunije dolazi u Zrenjanin.

Od 20.00 časova Srbija će se predstaviti filmom „Nana”, u režiji Miladina Čolakovića. Film je sniman više od deset godina i prvenstveno se bavi retrospektivom i osvrtom na sopstveni život. Ovo je film o teškoj životnoj borbi, o ljubavi i požrtvovanju, bolesti i starosti. U isto vreme, ovo je film o životu koji je ispunjen i koji, uprkos velikim poteškoćama i neprekidnoj borbi, ima smisao i svrhu.

Ulaz je slobodan! Pre prve projekcije, u 17.30 u holu Kulturnog centra Zrenjanina, posetioci će imati priliku da pogledaju i kratke video zapise nastalih u okviru projekata koji su sprovedeni kroz INTERREG-IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.