J. Joksimović i Bajer: Srbija važan i pouzdan kandidat i partner EU

02. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Bajer: Srbija važan i pouzdan kandidat i partner EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa poslanikom nemačkog Bundestaga i koordinatorom Transatlantske saradnje u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Peterom Bajerom. Razgovarali su o nastavku evropskih integracija Srbije i daljoj saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović istakla je da je Nemačka značajan politički, spoljno-trgovinski i važan strateški partner Srbije i takođe najveći bilateralni donator, koji je u poslednjih 15 godina izdvojio više od 1.8 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte. Ona je zahvalila i na svim oblicima pomoći i saradnje kojima Nemačka podržava evropski put Srbije.

Ministar je navela da je Srbija jasno opredeljena za nastavak procesa pristupanja i da više od polovine građana podržava evropske integracije, što je potvrdilo i nedavno istraživanje javnog mnjenja – pokazalo je da je 53% građana za članstvo u EU, a 68% za sprovođenje reformi. Ukazala je da je njihov značaj jako bitan za razvoj društva i države, a one koje se odnose na vladavinu prava i ekonomiju izdvojila je kao naročito važne. Naglasila je da je važno da i EU i države članice u sinergiji sa kandidatima za članstvo rade na poboljšanju vidljivosti značaja međusobne saradnje.

Joksimović navodi i da očekujemo da do kraja godine – do tada Finska predsedava Savetom EU, otvorimo neka od poglavlja koja budu tehnički spremna. Za sada imamo 4: 2 – sloboda kretanja radnika, 4 – sloboda kretanja kapitala, 14 – transport i 21 –  transevropske mreže, a biće ih još jer se radi i na pripremi novih.

Srbija se, objasnila je ministar za evropske integracije, zalaže za regionalnu stabilnost jer je ona preduslov saradnje, razvoja i napretka. Obavestila je poslanika Bundestaga da smo spremni za nastavak dijaloga kada Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije. Zalažemo se za postizanje održivog i kompromisnog rešenja koje neće značiti apsolutni dobitak za jednu i apsolutni gubitak za drugu stranu.

Poslanik Bundestaga i koordinator Transatlantske saradnje u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Peter Bajer smatra da bi – zbog nastavka dijaloga, Priština što pre trebalo da ukine odluku o tarifama na robu iz Centralne Srbije. On je posebno akcentovao ulogu Srbije u obezbeđivanju regionalne stabilnosti i naglasio da se naša država potvrdila kao pouzdan partner EU. Bajer je potvrdio je da će Srbija imati podršku Nemačke i u nastavku procesa pristupanja, a u skladu sa propisanim kriterijumima. Ocenio je da su efekti sprovođenja reformi – za koje očekuje da budu intenzivnije, vidljivi što, kako je rekao, potvrđuje i njihovu efikasnost. Konstatovao je da poseban značaj imaju reforme u segmentu vladavine prava, ali i one koje garantuju makroekonomsku stabilnost.

Joksimović i Bajer smatraju da su odnosi dve države na visokom novou i da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje.

Izvor: Tanjug