J. Joksimović: Makron podvukao ključnu ulogu i odgovornost EU za stabilnost regiona

17. jul 2019. | Beograd

J. Joksimović: Makron podvukao ključnu ulogu i odgovornost EU za stabilnost regiona

Razgovori francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zaista su bili otvoreni i što je još važnije plodotvorni i obojica su razumeli pozicije koje imaju po pitanju KiM, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Upitana kakvo je njeno mišljenje o obećanju francuskog predsednika Emanuela Makrona o podršci obnovi dijaloga Beograda i Prištine i najavi specijalnog sastanka koji će imati za cilj da dovede do sporazuma, Joksimović za O2 televiziju kaže da je Makron razumeo šta je stav Srbije koji je predsednik Aleksandar Vučić u dugotrajnom razgovoru izneo i da je on (Makron) na entuzijastičan način rekao da će se angažovati da se ponovo sedne za sto, ali uz uslov da Priština povuče tarife.

Makron je tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji, smatra Joksimović, uputio još jednu važniju poruku, a to je, dodaje, da je ovaj prostor evropski i da odgovornost za njegovu stabilnost snosi EU.

Indirektno, navodi, to znači da je stabilizacija situacije, rešavanje kosovsko-metohijskog problema i nastavak dijaloga test za funkcionalnost EU na pitanjima bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu i evropskom prostoru.
„On vraća odgovornost na teren EU kao potpisnice Briselskog sporazuma“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da je Priština sve vreme izjavama i potezima pokušavala da uništi kredibilitet EU.
„EU je ta koja ima odgovornost i to je Makron decidno rekao“, kaže Joksimović i podseća da je i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala Prištinu da povuče tarife na srpsku robu, a što je Beograd postavio kao uslov za nastavak dijaloga.

To je, rekla je Joksimović, tražio i ambasador SAD Kajl Skat, te naglasila da postoji sinergija poziva Prištini da povuče unilateralne tarife kojima krši sporazume uključujući i SSP, te podsetila da je upravo zbog unilateralnih tarifa Prištine otkazan sastanak predstavnika Prištine i Beograda u Parizu sa Makronom i Merkel koji je bio zakazan za početak jula.
„Videćemo kakvi su efekti tih poziva. Ta sinergija mora da dovede do toga da Priština povuče tarife, relativno brzog nastavka dijaloga i pokušaja traženja rešenja koje će, kako je Makron rekao, uvažiti i jednu i drugu stranu, a ne maksimalističke zahteve jedne i druge strane“, navela je Joksimović.

Izvor: O2 i Tanjug