J. Joksimović: Da države prijatelji proširenja budu glasnije

04. jul 2019. | Beograd

J. Joksimović: Da države prijatelji proširenja budu glasnije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je večeras da veruje da će Finska, koja je preuzela predsedavanje EU, nastaviti da podržava politiku proširenja zasnovanu na realnim kriterijumima i da će Srbija tokom šestomesečnog predsedavanja zadržati dinamiku u evropskim integracijama.

Joksimović je na prijemu koji je povodom obeležavanja početka finskog predsedavanja Savetu EU organizovao ambasador Kimo Lahdevirta, istakla da je ta zemlja još jedan prijatelj Srbije i politike proširenja.
„Znamo da Finska podržava kredibilnu politiku proširenja, bez obzira da li je proširenje zvanično navedeno kao jedan od prioriteta finskog predsedavanja, iako nije“, istakla je Joksimović.

Ona je pojasnila da kredibilna politika znači da zemlja kandidat napreduje onoliko koliko je ispunila svojih obaveza iz pristupnog procesa, odnosno da EU i države članice prepoznaju i učine taj napredak vidljivim - otvaranjem ili zatvaranjem poglavlja, sve do konačnog cilja, a to je punopravno članstvo.

Joksimović je istakla da su reforme koje država sprovodi važne pre svega zbog građana, ali da i sama logika procesa pristupanja nalaže da zemlja kandidat bude ozbiljna i u vezi sa punopravnim članstvom.
„Zbog toga očekujemo da EU nakon konsolidacije i nove preraspodele posle izbora, prepozna politiku proširenja kao deo svojih liderskih kapaciteta i obnovljene uloge i globalnog aktera, baš kao što je Finska zacrtala kao jedan od prioriteta predsedavanja“, rekla je Joksimović.

Ona je zahvalila austrijskom, bugarskom i rumunskom predsedavanju na kontinuiranoj podršci politici proširenja i regionu Zapadnog Balkana, navodeći da „smo zajedno uradili koliko smo mogli“.
„Možda je moglo i više, nije uvek sve do kandidata. Nešto jeste i do nas, ali mislim da ne možemo biti nezadovoljni“, istakla je ona.
Dodala je da očekuje da i finsko predsedavanje zadrži fer odnos, odnosno da Srbija bude vrednovana onoliko koliko bude i radila.

Istakla je da veruje da će Srbija do kraja godine imati priliku da pokaže dve osobine, koje su i do sada obeležile njen evropski put, a to su opredeljenost ka reformama i strpljenje i pouzdanje da će EU početi da govori jednim glasom o politici proširenja.
„Dobro čujemo brojne poruke koje su vrlo glasne iz nekih zemalja i smatramo da je legitimno pravo da se preispituje i analizira efikasnost i poboljšanje kvaliteta svih politika EU da bi ona bila snažnija na globalnom formatu. Ali s druge strane, ohrabrujem sve druge zemlje članice, koje su iskreni prijatelji politike proširenja, da budu isto tako glasne“, rekla je Joksimović.

Politika proširenja može samo da pomogne EU, rekla je Joksimović i dodala da će Srbija zadržati strpljenje, koje je već pokazala.
„Ali se nadamo da će politika proširenja ostati jedna od najboljih politika EU, koja je svima donela korist“, rekla je Joksimović.

Navodeći da one države koje lako posustaju i odustaju nemaju šta da traže u procesu evropskih integracija, Joksimović je rekla da Srbija ima dovoljno kapaciteta, volje, sposobnih ljudi i ideja koje može da ponudi EU.
„Nismo mi u regionu samo izvor potencijalne nestabilnosti, već neko ko može da da novi impuls EU i održivoj Evropi“, rekla je Joksimović i podsetila da se Srbija ove godine pridružila grupi od 47 zemalja koje podnose nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja agende UN 2030.
„Verujem i da će predsednik Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN u septembru podneti taj izveštaj“, naglasila je Joksimović.

Ona je istakla da veruje da će Srbija zadržati dinamiku i da će do kraja godine i finskog predsedavanja otvoriti nova poglavlja. Istakla je da su već tehnički pripremljena poglavlja 2, 4, 14 i 21 koja obuhvataju slobodu kretanja radnika, slobodu kretanja kapitala, transport, te transevropske mreže, kao i da počinje rad na pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 3, koje se tiče slobode pružanja usluga, da se završava rad na pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, da se radi i na Poglavlju 28, koje obuhvata zaštitu potrošača i zdravlja.
„Mi svoj deo posla radimo, a verujemo da će Finska biti iskreni podržavalac politike proširenja zasnovane na realnim kriterijumima i da ćemo do kraja godine moći da kažemo da je finsko predsedavanje bilo relativno ili baš značajno uspešno za Srbiju“, zaključila je Joksimović.

Izvor:Tanjug