J. Joksimović: Poseta, prilika da Makron čuje naše stavove

03. jul 2019. | Beograd

J. Joksimović: Poseta, prilika da Makron čuje naše stavove

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o proširenju Evropske unije nije ništa novo i dodala da veruje da će njegova poseta Srbiji biti značajna jer će i on moći da čuje stavove Srbije koja prednjači kao kandidat za članstvo u EU.

Makron je u ponedeljak izjavio da je skeptičan u vezi s pričama o tome da je budućnost EU u novom proširenju u situaciji kada ni 28 postojećih zemalja članica ne mogu da se dogovore oko raspodele vodećih funkcija i istakao da odbija svako proširenje pre duboke institucionalne reforme EU.
„To nije ništa novo. Verujem da će njegova poseta Srbiji biti u tom smislu značajna da i on čuje stavove i razmišljanja jedne zemlje koja prednjači kao kandidat za članstvo", rekla je Joksimović za današnje „Novosti“.

Navela je da očekuje da će se i druge članice EU, koje su za održivu i kredibilnu politiku proširenja koja može da se odvija uporedo sa procesom unutrašnjih reformi EU, odvažiti da budu glasnije.
„Verujemo da će EU u narednim godinama rešiti neka od funkcionalnih unutrašnjih pitanja, a da će naš tempo reformi biti praćen napretkom u pristupnom procesu. Da li će članstvo biti dostižno 2025. godine ili neku godinu kasnije ili ranije, nije ključno pitanje. Ja verujem da je dostižno", istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug