J. Joksimović: Srbija ne odustaje tako lako

14. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović: Srbija ne odustaje tako lako

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se u EU prvi put od 2014. godine i zvaničnog početka pregovora sa Srbijom oseća atmosfera koju bi opisala kao potrebu da se region veštački uravnoteži, kako i to da bi nekome moglo da izgleda da Srbija beži ostalim zemljama, ako bi otvorila dva ili tri poglavlja.

„Od 2014. godine i zvaničnog otvaranja pregovora, prvi put se osetila atmosfera, da kažem, jednog, po meni, tihog i za mene zabrinjavajućeg procesa veštačkog uravnotežavanja regiona, odnosno odnosa prema regionu“, rekla je Joksimović gostujući na RTV tokom koga je izrazila očekivanja da će ipak biti otvorena dva poglavlja, Poglavlje 9 - finansijske usluge i Poglavlje 4 - sloboda kretanja kapitala.

Joksimović je dodala da mora da kaže da ta njena ocena nije poseban vid kritike već konstatacija resornog ministra i nekoga ko prati šta se dešava u EU.

„Pričali smo o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nije izvesno da će se to dogoditi. Možda se sve to odloži za drugu polovinu godine i u toj varijanti će nekome izgledati ako Srbija otvori dva ili tri poglavlja da je naprednija i da ide brže od drugih. Tako da ima i tih elemenata, treba uvek imati u vidu i kontekst i različite interese različitih država članica - koga malo više pogurati“, rekla je ona.

Joksimović je rekla da je od početka govorila da prvih šest meseci neće biti period u kome će se ubrzati dinamika.

„Nova poglavlja ćemo otvoriti, koliko videćemo, nastavljamo put, ubrzavamo reforme i Srbija ne odustaje tako lako“, rekla je ona i dodala da „njene informacije kažu da će poglavalja svakako biti otvorena, a da će broj zavisiti od država članica“.

„Nisam bila optimista, očekivala sam, i dalje očekujem da zadržimo ako ništa bar istu dinamiku što znači dva poglavlja, to nije optimizam iako može da se tumači tako imajući u vidu najave“, kazala je ona.

Joksimović je rekla da svakako misli da će biti otvoren set, ako govorimo o dva, da će to najverovatnije biti poglavlja vezana i za skidanje Srbije sa sive liste FATF.

Prema njenim rečima, poglavlja 4 i 9 su ona za koje su neke države članice rekle da bi podržale njihovo otvaranje ako bi Srbija ispunila sve preporuke da bude skinuta sa FATF sive liste.

Izvor: Tanjug