J. Joksimović: Dobro je što su uvažene neke od preporuka za rad parlamenta

14. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović: Dobro je što su uvažene neke od preporuka za rad parlamenta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Beogradu nisu potrebne zamerke iz Evropske komisije na rad parlamenta koji je najviše zakonodavno telo jedne zemlje, a koji direktno reprezentuje građane koji su svojom voljom birali predstavnike.

„Vrlo bih bila obazriva da kritikujem na bilo kakav oštar način bilo koji parlament bilo koje zemlje EU“, rekla je Joksimović gostujući na RTV komentarišući poslednji izveštaj EK o napretku u odnosu na svih 35 poglavlja o kojima Srbija pregovara.

Prema njenim rečima, sasvim je u redu da bude notirano da postoji preveliki broj amandmana koji idu po hitnom postupku, da postoji neka vrsta parlamentarne opstrukcije, bojkot parlamenta…

Dodala je da ne bi ulazila previše, ali da smatra da je dobro da se prihvate neke od sugestija ako će to podići efikasnost rada parlamenta.

Podsetila je da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila set nekih aktivnosti koje bi delom uvažile preporuke Izveštaja, a negde išle i dalje od toga.

Ona je ocenila da je dobro što je poslednji izveštaj EK o napretku Srbije izazvao veliko interesovanje javnosti.

Prema njenim rečima, to potvrđuje da smo u zreloj fazi procesa evrointegracija, kao i to da su evrointegracije proces za sve, a ne samo resornog ministarstva ili Vlade.

Upitana da prokomentariše ocene da je izveštaj sadržao političke ocene, Joksimović je rekla da je upravo ta koja je prva iznela takav stav.

„Tačno je da političke ocene služe za objašnjenje političkih kriterijuma, ali političku ocenu daju različiti politički akteri, a oni koji pripremaju Izveštaj trebalo bi da uvrste sve ono što je relevantno i objektivnim pristupom unesu sve političke ocene koje daju različiti izvori informisanja“, rekla je Joksimović.

„Ako unesete, nekom proizvoljnom selekcijom, političke ocene jedne strane ali ne i činjenice koje iznose drugi, onda dajete politički kontekst, a tome nije mesto u Izveštaju o napretku", kazala je ministar.

Kao primer navela je deo u kome se u Izveštaju kaže da je predsednica parlamenta pozvala deo poslanika iz opozicionih partija na konsultacije i debatu, a ne unesete činjenicu da je taj deo opozicije koji je pozvan odbio poziv, to onda daje kontekst koji nije objektivan do kraja.

Izvor: Tanjug