J. Joksimović sa delegacijom zaduženom za Srbiju Direktorata EU za susedstvo i pregovore o proširenju

12. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović sa delegacijom zaduženom za Srbiju Direktorata EU za susedstvo i pregovore o proširenju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predstavnicima Direktorata EU za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) – sa šefom odseka za Srbiju Ketrin Vent na čelu, o Izveštaju Evropske komisije i odnosima Srbije i EU tokom procesa pristupanja.

Jadranka Joksimović informisala je članove delegacije Direktorata o Izveštaju Evropske komisije. Naglasila je da je ove godine Izveštaj dobio veliku medijsku pažnju i da su svi relevantni učesnici u političkom životu – predsednik Republike, predsednik Vlade, resorni ministri, parlament, Privredna komora, Nacionalni konvent, diskutovali o sadržini Izveštaja, čime je pokazana naša spremnost da se na konstruktivan način i dogovorno prihvate preporuke, ali i iznesu naša viđenja i argumenti.

Joksimović je izrazila očekivanje da će Direktorat ostati deo Evropske komisije i u novom sazivu, sa istim kapacitetom, strukturom i uticajem. To će, prema njenim rečima, doprineti procesu proširenja i samim tim evropskim integracijama Srbije.

Poseta Beogradu dobra je prilika, istakla je Jadranka Joksimović, da se poboljša međusobna saradnja na tehničkom nivou što će Srbiji omogućiti da se bolje pripremi za nastavak pregovaračkog procesa i članstvo. Rekla je i da će Ministarstvo za evropske integracije i Pregovarački tim i dalje posvećeno raditi kako bi se ostvarili pozitivni rezultati u procesu pristupanja.

Šef Odseka za Srbiju Ketrin Vent istakla je da je veoma važno što je delegacija Direktorata došla u Srbiju jer je unapređenje ionako dobre saradnje jedan od glavnih ciljeva posete. Naglasila je da je potrebno da se više vremena provede u Srbiji radi boljeg uvida u proces evropskih integracija i sprovođenje reformi. Vent je ukazala i na potrebu poboljšanja razmene informacija zbog unapređenja procesa evropskih integracija.

Izvor: Tanjug