J. Joksimović i Molina: Jasna podrška Španije Srbiji na EU putu

11. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović i Molina: Jasna podrška Španije Srbiji na EU putu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i novopostavljeni ambasador Španije Raul Bartolomeo Molina razgovarali su o planovima Srbije u nastavku evropskih integracija i saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode tokom pristupanja, situaciji u regionu i Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović upoznala je Molinu sa aktivnostima naše države u procesu pristupanja. Ponovila je da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes naše države i potvrdila našu posvećenost evrointegracijama. Zahvalila je na sveukupnoj pomoći i podršci koju nam Španija daje na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ministar je navela da je Srbija opredeljena da sprovodi reforme, što je potvrdio – kako je ocenila, i generalno pozitivan Izveštaj Evropske komisije, u kome je konstatovan manji ili veći napredak u najvećem broju oblasti, ali i bez nazadovanja. Stoga ona očekuje da ćemo do kraja meseca – kada se završava rumunsko predsedavanje Savetom EU, otvoriti neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Jadranka Joksimović posebno je zahvalila ambasadoru Španije na doslednom i principijelnom stavu te države – baziranom na poštovanju međunarodnog prava, po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova. Navela je da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimne takse na robu iz Centralne Srbije. Ukazala je da je Srbija opredeljena za pronalaženje održivog rešenja, ali i da Priština – za razliku od Beograda, nije ispunila nijednu obavezu definisanu Briselskim sporazumom.

Ambasador Molina naglasio je da je Srbija važan činilac regionalne stabilnosti i važan i pouzdan partner EU. Potvrdio je da će Španija nastaviti da podržava evropski put Srbije koja, kako je naveo, ima jasnu evropsku budućnost. Konstatovao je da ekonomske i reforme iz oblasti vladavine prava daju rezultate i da bi ih trebalo dinamično nastaviti.

Joksimović i Molina konstatovali su da su odnosi dve države na izuzetno visokom nivou i da postoji obostrana zainteresovanost za njihovim jačanjem. Saglasili su se da ima prostora za snaženje ekonomske saradnje koja bi trebalo pojačano da prati odlične političke odnose dve države.

Izvor: Tanjug