J. Joksimović: Cilj Vlade – moderna i održiva Srbija

05. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović: Cilj Vlade – moderna i održiva Srbija

Održiva budućnost postoji za one koji su u stanju da se menjaju, da prepoznaju probleme, menjaju rđave prakse, uvode nova rešenja i da svaki dan rade i za sadašnjost i budućnost svakog građanina u svakom delu Srbije, izjavila je ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.
„Prošla su vremena, istekao je rok upotrebe frazeologije i populizma, sada idemo na konkretne rezultate, konkretna rešenja“, rekla je Joksimović na potpisivanju tri memoranduma u okviru programa Podrške EU u pripremi projekata (EU PPF).

Prema njenim rečima, Vlade od 2012. godine, a posebno od 2014. godine, sa jednim razvojnim i snažnim ekspozeom koji je pokrenuo tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a što su Vlade od 2016. godine nastavile da sprovode u kontinuitetu.
„Danas na jedan ozbiljan način realizujemo ono što obećali građanima“, izjavila je ministar Joksimović.

Istakla je da potpisivanje memoranduma o modernizaciji pruge Velika Plana - Niš, o remedijaciji i revitalizaciji Velikog bačkog kanala i o upravljanju otpadnim vodama u Kraljevu ne predstavljaju samo ubrzanje evropskih integracija.
„Ovde je cilj ono što dobro sažima parola koju je EU pripremila za Srbiju – „EU za tebe - moderna i održiva Srbija“. To je ono što je cilj pre svega i ove Vlade Republike Srbije, a naravno zajedno i u partnerskom odnosu sa EU“, poručila je Joksimović.

Ukupna investiciona vrednost 15 projekata koji će se realizovati kroz evropski program je oko 900 miliona evra, a ministar ističe da nije sve pitanje novca, već pitanje održive razvijenosti svakog dela Srbije i obaveze da se ne zaobiđe nijedan građanin.

Podsećajući da Srbija sa EU sarađuje uspešno već dug niz godina, Joksimović ističe da je Srbija pokazala da je spremna i da samostalno prepozna razvojne projekte.
„Nisu svi projekti uvek razvojni i upravo zbog toga smo 2014. i 2015. godine identifikovali metodologiju za prioritizaciju infrastrukturnih projekata, koja se pokazala toliko uspešnom da su i drugi u regionu počeli da je primenjuju. Mi smo na taj način pokazali da smo spremni da samostalno identifikujemo ono što daje najvažniju razvojnu dimenziju našoj privredi i ekonomiji“, kaže Joksimović.

Ministar ističe da je Srbija napravila i plan prioritizacije međunarodne razvojne pomoći, odnosno plan kako će se sredstva iz EU i od drugih donatora iskoristiti za održivo-razvojne projekte širom zemlje.
„To je jako važno, jer je u prethodnom periodu dolazilo do iracionalnih preklapanja, dupliranja finansiranja istih projekata, nepotrebnog zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, pa čak i komercijalnih banaka“, rekla je Joksimović.


Izvor: Tanjug