Joksimović o izveštaju EK: Percepcija poremetila čistoću činjenica

30. maj 2019. | Beograd

Joksimović o izveštaju EK: Percepcija poremetila čistoću činjenica

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da je opšta ocena da je Srbija uradila više od onoga što je notirano i pomenuto u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je izveštaj u principu pozitivan jer konstatuje napredak u gotovo svim oblastima, a nema nazadovanja ni u jednoj.

Međutim, ministar kaže da postoje oblasti za koje je dato mnogo političkih ocena i da je percepcija pomalo poremetila čistoću činjenica.

Kako objašnjava, izveštaj mora na bazi činjenica da donese opisnu ocenu.

Joksimovićeva je komentarisala i deo izveštaja koji se odnosi na stanje u medijima, skupštinu i vladavinu prava.

Kada je reč o slobodi medija, ministar navodi da u izveštaju stoji da nema napretka, ali podseća da su u prošlom izveštaju pobrojane sve aktivnosti koje je potrebno da se sprovedu.

Ističe da su pre novog izveštaja sprovedene sve te aktivnosti, završena je medijska strategija, procesuirani su svi koji su pretili i napadali novinare, rešen je istorijski slučaj ubistva Slavka Ćuruvije...

Međutim, kako kaže Joksimovićeva, iako je sve to urađeno, zaključak je da nema napretka, što prema njenim rečima nije baš logično i što je politička ocena.

Kada je reč o radu parlamenta, ministar kaže da je u izveštaju konstatovano da je većina svojom praksom onemogućila značajnu debatu, a istovremeno se konstatuje da je predsednica skupštine pozvala opoziciju da učestvuje u debati, ali se ne konstatuje da su oni to odbili.

Dodaje i da se konstatuje da su protesti uglavnom bili mirni, a da se ne konstatuje upad u zgradu RTS-a, što je takođe okarakterisala kao političke ocene.

EU da donese mehanizme prema Prištini

Jadranka Joksimović kaže da je Srbija pohvaljena za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, za ekonomiju i regionalnu saradnju, nacionalne manjine...

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Joksimovićeva kaže da se to navodi kao jedna od najvažnijih stavki na osnovu koje se meri mogućnost za otvaranje novih poglavlja.

Ukazuje da je u izveštaju pomenuto da je Priština uvođenjem nelegalnih taksi zakočila dijalog. Iako se Priština poziva da „uloži napore“ ka formiranju ZSO, ministar kaže da je jasno da za tim nema volje jer je prošlo šest godina.

Kako kaže, ako želje postoje, jasno je šta je na EU kao garantu briselskog sporazuma, da donese mehanizme kojima će da ubedi Prištinu da povuče takse.

Istakla je da takse pre svega krše CEFTA sporazum, ali i SSP koji je Priština potpisala sa EU.

Jadranka Joksimović kaže i da je potrebno da se osude aktivnosti Prištine u prethodna dva, tri dana na severu Kosmeta.

Dodaje da je Brisel izdao saopštenje, ali da to nije jasna osuda na način na koji je Beograd to očekivao.

Izvor: RTS