J. Joksimović: Srbija uradila više nego što je konstatovano u Izveštaju

29. maj 2019. | Beograd

J. Joksimović: Srbija uradila više nego što je konstatovano u Izveštaju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Izveštaj Evropske komisije ukupno gledano konstatuje napredak Srbije, kao i da ni u jednoj oblasti nije konstatovano da je bilo nazadovanja, što je pozitivno, napominjući da smatra da je Srbija u periodu na koji se odnosi Izveštaj o napretku uradila više nego što je notirano.

„Nadam se da će države članice koje budu analizirale ovaj Izveštaj naći elemente da se do kraja juna otvore neka poglavlja za koja smo spremni. To bi bilo jedino objektivno i očekujem prema Izveštaju da budu otvorena dva poglavlja”, kazala je Joksimović na konferenciji za medije nakon što je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici predao Izveštaj o napretku premijerki Ani Brnabić.

Prema rečima Joksimović, ovogodišnji Izveštaj je bar u dve stvari specifičan, a prva je to što je toliko bio daleko od onih na koje se odnosi, odnosno što su ga sve zemlje regiona dobile u potpunosti tek u 13.00 časova.

Druga stvar koja je vrlo važna jeste činjenica da su u dve ili tri oblasti date političke ocene, kaže Joksimović i ističe da smatra da političkim ocenama nije mesto u Izveštaju, jer percepcije i političke ocene vrlo često zamute čistoću činjenica, a činjenica je da je Srbija u prethodnih godinu dana uradila više nego što je konstatovano u ovom Izveštaju.

„Postoji čitav set oblasti koji su na objektivan način vrednovane, negde ima manje napretka, negde više, uglavnom je konstatovan napredak u svim oblastima, osim za stanje u medijima i slobodi izražavanja, gde se navodi da nema napretka, iako su korektno pobrojane sve aktivnosti koje smo u prethodnom periodu uradili, a koje su bile predmet kritike u prethodnom izveštaju zbog koje smo, prošle godine, dobili ocenu da nema napretka”, ispričala je.

Kako je navela, medijska strategija, rešavanje slučaja ubistva Ćuruvija, ali i efikasnost državnih organa i nadležnih institucija u procesuiranju onih koji napadaju i prete novinarima, sve je to korektno notirano, ali je ostala ocena da nema napretka, što je za nju „zbunjujuća metodologija zaključivanja”.

„Druga oblast gde se po meni politička ocena unosi jeste ocena rada parlamenta, a gde je navedeno da nema inicijative vladajuće koalicije za međustranački razgovor i saradnju, međutim takođe je konstatovano da je predsednica Narodne skupštine uputila poziv predstavnicima dela opozicije da učestvuju u razmeni mišljenja, ali istovremeno nije konstatovano da je deo opozicije odbio tu inicijativu. Smatram da ovakva vrsta ocene po meni nije izbalansirana i nije joj bilo mesta u Izveštaju”, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, ocenjeno je da je u borbi protiv korupcije postignut ograničeni napredak prvenstveno kroz usvajanje Zakona o borbi protiv korupcije i rešavanju nekih slučajeva i konstatovano da je potrebna dodatna politička volja. Konstatovano je da po pitanju nacionalnih manjina i manjinskih prava Srbija jako dobro stoji.

Joksimović navodi i da je kao dobar napredak ocenjen kontinuirani napredak u regionalnoj saradnji, kao i za Poglavlje 24, gde je Srbija posebno pohvaljena za ponašanje i učešće u rešavanju migratorne krize i sadašnje pozicije po tom pitanju, kao i da su ispunjene sve preporuke iz FATF akcionog plana, koje bi trebalo da do kraja juna skinu Srbiju sa sive liste FATF.

„Ekonomski kriterijumi su izuzetno dobri, svuda je konstatovan solidan napredak, a i za pravosuđe je ocenjeno da postoji napredak”, navela je Joksimović.

Kako kaže, za proces dijaloga Beograda i Prištine uglavnom je do sada bio narativ koji je bio isti za Srbiju i takozvano Kosovo, ali je ovoga puta EK navela da je uvođenje taksi od 100 odsto razlog što je dijalog zaustavljen i naglašeno je da je Srbija ostala posvećena dijalogu i da nije uzročnik zastoja.

„Očekivali smo da u tom delu dođe i do većih osuda. Čuli smo da je takozvano Kosovo pozvano da ukine takse, ali toga nema u našem izveštaju”, kaže Joksimović.

 

Brnabić: Bolje iskreno o izveštaju nego da ga hvalimo

Premijerka Ana Brnabić izrazila je danas očekivanje da će EU pažljivo saslušati ono što je iznela danas na račun izveštaja EK, da su kritike na račun Srbije u domenu političkog mišljenja i preferiranju određenih političkih opcija.

Na pitanje novinara kako će EU reagovati kada vidi njenu izjavu da je izveštaj EK o Srbiji zabavio, Brnabić je rekla da su njene zamerke o izveštaju legitimne, fer i iskrene i da očekuje da će se o tome dalje razgovarati.

„Mislim da će im biti drago i da će umeti da cene što smo otvoreni. Bolje je da kažemo šta mislimo, nego da je izveštaj fantastičan i lep, ali da onda u preporukama kažem ništa ne valja“.

Brnabić je rekla da će naša zemlja svakako obratiti pažnju na preporuke i određene stvari koje su navedene u izveštaju.

„Važno je da reagujemo sada, jer kada god nismo reagovali na vreme, onda smo na kraju mnogo više vremena potrošili na ispravljanje krivih Drina. Da smo reagovali na vreme i ukazali na opstrukciju dela opozicije u vreme kada nismo mogli da počnemo sednicu u parlamentu jer je danima trajalo usvajanje dnevnog reda i kada smo imali više od 1.800 amandmana tipa - briše se, da smo tada razgovarali o tome, ali i da su tada mediji skrenuli pažnju na to, mislim da danas ne bismo imali ovakav izveštaj“.

Kako je rekla, zato je bolje da se danas EU skrene pažnja na to nego da pustimo „pa da u sledećim izveštajima imamo ozbiljne ludorije na koje moramo da odgovaramo“.

„Kasnimo sa usvajanjem zakona jer taj deo opozicije koji toliko sebe naziva demokratskim bojkotuje rad parlamenta i zato trpe naše evropske integracije“, navela je Brnabić.

Poručila je da je su svakako EU i evropske vrednosti naš strateški cilj.

Brnabić je rekla, takođe, da je debata u parlamentu o izveštajima o KiM koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić dobar primer skupštinske debate, kao i da se videlo da su i opozicioni poslanici učestvovali i izneli sve što su hteli.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je tim povodom da je izveštaj EK objektivan, izbalansiran i inkluzivan i da nije pristrasan.

Fabrici kaže da EK ne pravi nikakve ustupke po tom pitanju i da izveštaj samo pokazuje kako EU vidi proces reformi, kao i da EU nije tu da se bavi politikom već da oceni dokle se stiglo prema određenim kriterijumima.

„Zaista ćemo primiti k znanju u Briselu to što je premijerka rekla“, dodao je Fabrici.

Kaže da je izveštaj u EK odobrilo 27 članica EU i da to nije izveštaj Delegacije EU u Srbiji.

Fabrici je rekao da zamerke na poglavlja 23 i 24 ne treba da budu iznenađenje, jer su na to ukazivali i u ranijim izveštajima.

„Nismo ovde da bismo imali dvostruke aršine, već smo dali procenu na osnovu predvidljive metodologije“, dodao je Fabrici.

Naveo je da izveštaj ne predstavlja prepreku za otvaranje novih poglavlja za Srbiju i da EU očekuje konstruktivan angažman Srbije po pitanju preporuka sadržanih u izveštaju.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da su evropske integracije susret dve političke volje, države koja je kandidat i koja je spremna da prihvati usvajanje svih zadatih kriterijuma i EU, ali da je to i partnerski odnos u kojem niko ne bi trebalo da bude inferioran, odnosno gde jedna strana može da kaže sve, a druga strana ne sme da kaže ništa.

„To je manjkavo shvatanje procesa evropskih integracija. Kao što mi prihvatamo i uvažavamo sve ono što dolazi iz EU, naravno da očekujemo da i ono što mi imamo da kažemo u partnerskom odnosu treba da naiđe na odjek u EU”, kazala je Joksimović.

Ona je odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare, nakon što je Srbija dobila Izveštaj o napretku, kako će EK reagovati na ono što je danas u Beogradu rečeno, kazala da smatra da je legitimno pitanje i kako će zemlja kandidat na ono što EU ima da kaže reagovati.

„Naravno da smo mi u poziciji da usvajamo standarde, da budemo ocenjivani, to je sasvim u redu, mi ne bežimo od toga. Za nas su samo važni jednaki kriterijumi za sve”, kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, proces evropskih integracija je proces dve političke volje, a Srbiju niko ni na šta ne tera.

„EU je naš politički izbor, mi smo odlučili i smatram da je za EU značajno da dobije jedan kredibilan stav od onoga ko je odlučio da postane deo zajedničkih vrednosti koje, uz sve probleme koje EU povremeno ima, daju najbolji okvir za život i rad”, kazala je Joksimović.

Izvor: Tanjug