J. Joksimović: Predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom potvrda naše posvećenosti regionalnoj saradnji

08. maj 2019. | Budva

J. Joksimović: Predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom potvrda naše posvećenosti regionalnoj saradnji

Srbija preuzima predsedavanje Jadransko-jonskom regionalnom inicijativom na samitu u Budvi, a kako je u izjavi za Tanjug rekla ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom perioda predsedavanja fokus će biti na saobraćajnom, energetskom i infrastrukturnom povezivanju.

Ovakva povezivanja su takozvani drugi stub strategije za Jadransko-jonski region, kaže ministar i dodaje kako predstoji „vrlo konkretan rad, sa svim zainteresovanim državama“.

„Još jednom da podvučem, mnogo je regionalnih inicijativa koje se vrlo često preklapaju i koje na kraju nemaju neke vidljive rezultate za same građane i koje su često opterećene unošenjem nekih bilateralnih pitanja kojima nije mesto u tim inicijativama, ali Jadransko-jonska je zaista jedna nekompromitovana, do sada, regionalna inicijativa koja zaista u ovom formatu sa zemljama članicama, kandidatima, potencijalnim kandidatima može da donese neke konkretne pomake i da učini na kraju pomake u povezanosti država i dobrobiti građana regiona“, rekla je Joksimović.

Srbija postaje predsedavajući od 1. juna a predsedava se u formatu takozvane trojke Crna Gora - Srbija - Slovenija, što podrazumeva koordinaciju država koje su bivši, sadašnji i budući predsedavajući.

„Srbija je viđena kao dobar budući predsedavajući i mi ćemo održati veoma aktivnu agendu predsedavanja, a ovo je još jedan način na koji mi pokazujemo ne samo da smo posvećeni regionalnoj saradnji, nego pre svega održivom rastu i razvoju naše zemlje ali i svih koji u ovim formatima učestvuju i kojima je cilj isti kao i naš“, rekla je ona i dodala da je predsedavanje regionalnom inicijativom još jedna prilika za Srbiju da pokaže svoje kapacitete i dodatni impuls na putu evropskih integracija.

Izvor: Tanjug