J. Joksimović: EU da osudi zloupotrebu pojma „genocid”

07. maj 2019. | Budva

J. Joksimović: EU da osudi zloupotrebu pojma „genocid”

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da bi Evropska unija i posebno neke države članice trebalo više da obrate pažnju na zloupotrebu pojma - genocid.

Skupština takozvanog Kosova usvojila je danas Nacrt rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu“, a Joksimović ističe da su takve inicijative u suprotnosti sa konceptom regionalne saradnje i poboljšanja i normalizacije odnosa.
„Očekujem da oni osude ovakve inicijative i ideje, jer 'svako malo' potezanje kategorije genocida je nešto što bi trebalo da izazove zabrinutost i kod Evropske unije i kod pojedinih zemalja”, rekla je Joksimović.

Joksimović podseća da Priština već mesecima i godinama unazad pokazuje potpuno nepostojanje političke volje za konstruktivnim odnosom, ali i za nalaženje kompromisnog rešenja i normalizacije.
„Ali očekujem da EU obrati više pažnje na ovakve inicijative, retoriku i olako posezanje za vrlo ozbiljnim terminima. Ne bih volela da takva retorika uđe u dnevnu upotrebu. To onda, ne samo da vodi unazad, već se produbljuju problemi i već ionako loši odnosi", ocenila je Joksimović.

Izvor: Tanjug