J. Joksimović: Od 1. juna Srbija predsedava Jadransko – jonskom inicijativom

07. maj 2019. | Budva

J. Joksimović: Od 1. juna Srbija predsedava Jadransko – jonskom inicijativom

Srbija će od 1. juna 2019. godine preuzeti predsedavanje Jadransko – jonskom inicijativom, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i navela da će prioriteti tokom srpskog predsedavanja biti saobraćajno i energetsko povezivanje. Joksimović je u Budvi, na forumu EU za Jadransko – jonski region, kazala da je to dobra i važna stvar za Srbiju kao zemlju kandidata da dodatno promoviše sve ono što već aktivno radi i zbog čega prednjači u procesu pregovora.

Joksimović je sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem danas razgovarala o tome kako da dve zemlje zajedno iduće godine nastupe sa infrastrukturnim i saobraćajnim, ali i svim drugim projektima, jer, kako kaže, na taj način mogu da se dobiju i veća sredstva iz fondova Evropske unije.
„Jako je važno da je premijer Marković pokazao zainteresovanost, a naravno mi ćemo i sa drugim zemljama sarađivati na taj način", rekla je Joksimović.

Jadransko – jonska inicijativa postoji već skoro 20 godina, a njen začetnik je bila Italija. Pored Italije okuplja i druge države iz tog regiona - Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Srbiju, Grčku, Albaniju. Takođe, i San Marino je zainteresovan da postane deo Jadransko – jonske inicijative, rekla je Joksimović ukazujući na značaj te platforme, te navela da je i Severna Makedonija aplicirala za članstvo.

Cilj inicijative, po njenim rečima, je jačanje ukupnog privrednog razvoja regije, a Srbija ima važnu ulogu u održivom turizmu.
„Jako je važno što ćemo u narednih godinu dana imati priliku da fokus stavimo na saobraćajno i energetsko povezivanje. To je jedan od naših najvažnijih prioriteta, ali i prioriteta Evropske unije”, istakla je Joksimović.

Ministar poručuje da nije reč o „praznim pričama“, već o vrlo konkretnoj saradnji na nivou gardova i opština, akademske zajednice, privrednih komora...Oni će, kako kaže, da pripremaju projekte prekogranične saradnje i da zajedno koriste dostupna sredstva.

Ministar za evropske integracije, svakako očekuje da to bude i dodatni element jačanja politika evropskih integracija budući da su pojedine zemlje, članice EU, takođe i članice Jadransko – jonske inicijative.

Joksimović kaže da Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zajedno koordiniraju ovu inicijativu, a tim povodom će sutra u Budvu doći i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug