J. Joksimović: Vučić na evropski odgovoran način zastupao legitiman stav Srbije

30. april 2019. | Beograd

J. Joksimović: Vučić na evropski odgovoran način zastupao legitiman stav Srbije

Rezultat razgovora u Berlinu je zaključak da treba da se razgovara o regionu, stabilizaciji ali i o evropskoj perspektivi, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
„Sastanak u Berlinu je bio u neobičnom formatu, ali je pokazao nameru Nemačke i Francuske, ali i EU, da se regionalna dimenzija razgovora, ako ne intenzivira, onda makar održi u životu, uz posredništvo EU i nemačko-francuskog, ne do kraja usaglašenog, ali ipak zajedničkog nastupa", rekla je Joksimović na pitanje Tanjuga u vezi sa jučerašnjim samitom u Berlinu.

Što se tiče naše pozicije i nastavka dijaloga, kazala je ona, predsednik Aleksandar Vučić predočio je jasan i čvrsto legitiman stav Srbije, utemeljen na snazi političke i diplomatske savesti onog koji je poštovao dogovore i ispunjavao obaveze iz sporazuma.
„Vučić se ponašao na evropski i civilizovan način, kao i do sad, da kroz umetnost diplomatije, razgovora, ponekada i trpljenja, zaštiti interese i svog naroda, ali i stabilnosti regiona, a time i nedeljive evropske bezbednosti”, ukazala je Joksimović.

Sigurna sam, rekla je ministar, da su svi učesnici sastanka, ako su hteli objektivno, mogli da evidentiraju razloge i aktere manjkave primene Briselskog sporazuma, a dodatno i uvođenja neevropskih tarifa od strane Prištine.

Ponašamo se odgovorno, naglasila je Joksimović, jer razumemo da je EU pre svega projekat mira i prosperiteta, a nisam sigurna da su svi u regionu u stanju to da shvate.
„Predsednik Vučić je sa punim legitimitetom i kredibilnim odnosom Srbije prema miru i napretku regiona, predstavljao i zastupao naše legitimne interese i sigurna sam da su evropski partneri čuli i razumeli da se Srbija na evropski i civilizovano odgovoran način odnosi ka regionalnoj saradnji i stabilnosti i budućnosti", zaključila je ministar Jadranka Joksimović.

Izvor: Tanjug