J. Joksimović: Tražiti temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom u dijalogu

29. april 2019. | Beograd

J. Joksimović: Tražiti temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom u dijalogu

Sastanak u Berlinu, pored jasne demonstracije namere Nemačke i Francuske da pokažu da u oblasti spoljne politike funkcioniše njihovo partnerstvo iz Sporazuma u Ahenu iz januara, za nas i predsednika Aleksandra Vučića je vanredna prilika da pred svima pozvanim zatražimo temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom u okviru dijaloga i implementacije Briselskog sporazuma, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednik Vučić može da ide na sastanak sa snagom političke i diplomatske savesti onog koji je poštovao dogovore i ispunjavao obaveze iz sporazuma, rekla je Joksimović na pitanje Tanjuga o sastanku u Berlinu.

Ona je naglasila da Vučić može da ide u Berlin sa mirom onog ko se ponaša na evropski i civilizovan način, nastojeći da kroz umetnost diplomatije, razgovora, ponekada i trpljenja, zaštiti interese i svog naroda, ali i stabilnost regiona, a time i nedeljive evropske bezbednosti.
„Briselski sporazum je kreiran uz aktivno učešće važnih evropskih zemalja a potpisan i od nekadašnje Visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Ketrin Ešton, te je baš dobra prilika za predsednika da zatraži od svih temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom i evidenciji razloga i aktera manjkave primene Briselskog sporazuma, a dodatno i uvođenja neevropskih tarifa od strane Prištine", kazala je ministar.

Mislim da predsednik, navela je Joksimović, može da zatraži i temeljnu razmenu mišljenja o budućnosti proširenja, pošto retko kad članice EU govore o tome jednim glasom, pa da i tu vidimo šta su planovi i podesimo sopstvenu agendu realnostima.

Ona je istakla da je Srbija pokazala da je zemlja evropskog demokratskog kapaciteta i da smo razumeli da je EU pre svega projekat mira i prosperiteta, a nije sigurna da su to svi želeli i bili u stanju da shvate.
„Dakle, temeljna razmena mišljenja o svemu, a Vučić sa punim legitimitetom i kredibilnim odnosom Srbije prema miru i napretku regiona, predstavlja evropsku Srbiju i zastupa naše legitimne interese", zaključila je ministar Jadranka Joksimović.

Izvor: Tanjug