J. Joksimović: Uspešno sprovodimo reformu obrazovanja podržanu iz sredstava EU

18. april 2019. | Beograd

J. Joksimović: Uspešno sprovodimo reformu obrazovanja podržanu iz sredstava EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je u toku priprema dokumentacije za drugu tranšu od osam miliona evra pomoći Evropske unije srpskom budžetu za reformu obrazovanja.

Joksimović je, na drugom međuministarskom sastanku o reformi obrazovanja, naglasila da je Srbija u 2017. i 2018. godini dobro implementirala postavljene ciljeve reformi za koje je već povukla osam miliona evra iz EU, te da očekuje da će i u narednoj fazi moći da povuče dodatna sredstva.

„Očekujem da ćemo imati mogućnost da u narednoj fazi povučemo još osam miliona evra i da taj novac bude dostupan budžetu Srbije“, rekla je ministar.

Ona je naglasila da je predviđeno da Srbija u tri tranše dobije po osam miliona evra, a da su naknadno opredeljena i dodatna sredstva tako da će Srbiji na raspolaganju biti 27,4 miliona evra, a čiji je najveći deo predviđen za obrazovanje.

Poslednja tranša novca iz EU treba da se povuče do 31. decembra 2019. godine, a Joksimović kaže da ima još vremena da se obavi sve što je potrebno kako bi se povukla sva sredstva.

„Bilo bi šteta i sramota za nas da ne ispunimo sve što je predviđeno za ovako važan proces, za održivi razvoj Srbije, a to jeste razvoj zasnovan na obrazovanju, na znanju, ekonomija zasnovana na znanju“, istakla je ona.

Za pomoć koja dolazi od EU preduslov je da se pripreme, usvoje i implementiraju strateški važna dokumenta za reformu obrazovanja.

Joksimović je ukazala da je još 2015. godine obezbeđena sektorska budžetska podrška Srbiji od EU. Podseća da je to prvi put da jedna zemlja kandidat dobije mogućnost za direktnu budžetsku pomoć koja se odnosi na reformu državne administracije, upravljanje javnim finansijama, ali i obrazovanje.

Tada je dogovoren iznos od 80 miliona evra i novac se uplaćuje direktno Narodnoj banci Srbije iz koje se prebacuje u Trezor. Srbiji su ta sredstva opredeljena kao dodatni vid pomoći, pored pretpristupnih IPA fondova, koju ima kao zemlja kandidat.

Izvor: Tanjug