J. Joksimović: Glasna podrška najbližeg suseda da Srbija zaslužuje dinamičniji EU put

15. april 2019. | Subotica

J. Joksimović: Glasna podrška najbližeg suseda da Srbija zaslužuje dinamičniji EU put

„U atmosferi u kakvoj je Evropska unija danas, posebno u predizbornoj, kad nam raznorazne, a često negativne poruke stižu od pojedinih zemalja, podrška suseda i to najbližeg, a članice EU, govori dovoljno o tome da Srbija na svaki način i u svakom segmentu reformi i regionalne saradnje zaslužuje jedan dinamičniji evropski put“.

To je izjavila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, nakon sednice ministara Vlade Srbije i Mađarske, u Subotici.

Ona kaže da tako „glasna poruka Mađarske mnogo više znači, nego negativne poruke o proširenju koje stižu od pojedinih evropskih zemalja“.

„Takva podrška mnogo više znači od kritika pojedinih evropskih zemalja koje su okrenute privremenim unutrašnjim problemima. Strateški je važno prepoznati pravac i zbog toga nam je podrška našeg najbližeg suseda, a članice EU od izuzetnog značaja“, rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je rekla da su mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, premijer Mađarske Viktor Orban, ljudi i političari „koji jasno i nedvosmisleno zagovaraju politiku proširenja EU, a posebno pristupanje Srbije EU“.

Ocenjuje da je to strateško partnerstvo sa Srbijom, ali i interes i Mađarske i Evropske unije, te da mađarske kolege pokušavaju „da ubede svoje kolege u EU u to“.
„Ne radi se tu samo o bezbednosti i stabilnosti, već i o ekonomskom podsticaju EU. Jer, evropske ekonomije nisu sve u fazi rasta, neke stagniraju i naravno da je prostor centralne Evrope, a mi smo jug centralne Evrope i region Zapadnog Balkana i svakako ima potencijal rasta koji će se preliti i na rast EU“, objasnila je Joksimović, zaključivši da su sve to vrlo jasne i konkretne stvari.

Kaže da je Mađarska kroz proces evropskih integracija „dovela do toga zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije, da Srbija ima izvanredne odnose sa Mađarskom, te da Mađarska ne uslovljava ulazak Srbije u EU bilo kakvim bilateralnim pitanjima.


Izvor: Tanjug