J. Joksimović: Srbija ulaže u društveno – ekonomski napredak žena

13. april 2019. | Santijago de Čile

J. Joksimović: Srbija ulaže u društveno – ekonomski  napredak žena

U okviru Latinoameričke konferencije, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je učestvovala i na panelu pod nazivom „Žene kreiraju politiku - ono sto čini razliku”, zajedno sa čileanskim ministrom za žene i rodnu ravnopravnost Izabel Pla i mađarskim državnim ministrom zaduženim za pitanja porodice i omladine Katalin Novak.

U izlaganju, ministar Joksimović je podvukla da je Vlada Republike Srbije, predvođena vladajućom Srpskom naprednom strankom, poseban akcenat stavila na unapređenje ukupnog društveno-ekonomskog položaja žena i rodne ravnopravnosti, kao principa jednakih šansi i razvojne politike, ciljeva održivog razvoja, kao i da predano radi na smanjenju i iskorenjivanju svakog vida rodne diskriminacije, nasilja i mizoginije.

U tom smislu, pohvaljen je i napredak Srbije u postizanju rodne ravnopravnosti, čime se svrstala na 22. mesto među evropskim zemljama prema Indeksu rodne ravnopravnosti. Učesnici panela su konstatovali da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj najviše državne funkcije zauzimaju žene, što nije slučaj u mnogim državama stare razvijene demokratije, čime smo između ostalog pokazali da smo društvo koje promoviše ravnopravnost, odgovornost i suštinsko unapređenje razvojnih potencijala svih građanki i građana.

Izvor: Tanjug