J. Joksimović: Velike mogućnosti saradnje i dobri odnosi Srbije i Čilea

13. april 2019. | Santijago de Čile

J. Joksimović: Velike mogućnosti saradnje i dobri odnosi Srbije i Čilea

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Latinoameričkoj konferenciji koja je održana u Santijagu de Čileu, uz prisustvo velikog broja visokih predstavnika Republike Čilea, Argentinske Republike, Republike Kolumbije i Bolivarske Republike Venecuele, kao i predstavnika Evropske unije. Konferencija je održana u vreme značajnih promena na prostoru Latinske Amerike, a neke od tema o kojima se diskutovalo su nova konzervativna era u Latinskoj Americi kao modelu za kontinent, aktuelnosti po pitanju Bregzita i definisanje budućih odnosa Velike Britanije i Evropske unije i dr.

Tokom radne večere učesnika konferencije sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinjerom, Joksimović se zahvalila na činjenici da Čile nije priznao nezavisnost tzv. Kosova, kao i na principijelnoj podršci Čilea Srbiji po pitanju KiM u svim značajnim multilateralnim forumima. U ime predsednika Aleksandra Vučića ponovila je otvoren poziv predsedniku Sebastijanu Pinjeru da poseti Srbiju, na čemu se Pinjera zahvalio i uputio pozdrave predsedniku Vučiću.

Na marginama konferencije, ministar se susrela i sa ministrom spoljnih poslova Čilea Robertom Ampuerom, tokom koje je naglašena važnost saradnje Srbije i Čilea i u drugim oblastima od obostranog značaja, spremnost da se u narednom periodu razmotri otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Čileu, a istaknuta je i činjenica da u Čileu postoji integrisana i uspešna srpska zajednica.

Izvor: Tanjug