J. Joksimović i poslanici Bundestaga: Stabilnost regiona važna i za EU

02. april 2019. | Beograd

J. Joksimović i poslanici Bundestaga: Stabilnost regiona važna i za EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom o planovima Srbije u procesu evropskih integracija, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović obavestila je Bajera i Šmita o planovima u nastavku pristupanja, potvrdila je da je članstvo u EU strateški spoljnopolitički prioritet Srbije i da je naša država jasno opredeljena da nastavi sa evropskim integracijama. Zahvalila je Nemačkoj – kao strateškom partneru, na sveukupnoj pomoći u procesu pristupanja, koju potvrđuje podatak da je ta država u poslednjih 15 godina opredelila više od 1,8 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte u našoj zemlji.

Ministar je navela da Srbija, trenutno, ima 5 tehnički spremnih poglavlja za otvaranje, da se radi i na pripremi novih, kao i da očekujemo da tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU otvorimo neka od njih.

Joksimovićeva je naglasila da je Srbija posvećena reformama, koje su ključni segment modernizacije države i društva. Ukazala je da su za nastavak evropskih integracija posebno značajne one u poglavljima 23 i 24 – pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode. Ponovila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate. Napomenula je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti, da su u pripremi Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o poreklu imovine i nova medijska strategija.

Ministar je upoznala poslanike Bundestaga sa pozicijom Srbije o KiM. Naglasila je da dijalog može biti nastavljen nakon što Priština ukine odluku o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije. Akcentovala je da se zalažemo za održivo rešenje za Kosovo i Metohiju i upozorila da Priština – za 6 godina, nije ispunila nijednu obavezu preuzetu iz Briselskog sporazuma, a od kojih je konstituisanje ZSO najvažnija. Joksimović smatra da bi bilo veoma važno da svako rešenje, do koga se dođe kroz dijalog, bude podržano i od EU.

Peter Bajer i Kristijan Šmit rekli su da će Nemačka nastaviti da podržava evropske integracije Srbije i da će od značaja za otvaranje novih poglavlja biti napredak ostvaren u reformama i ispunjavanje kriterijuma. Očekuju i da će reforme, koje – kako su ocenili daju rezultate, biti nastavljene. Nemački parlamentarci, posebno su istakli važnost ekonomskih reformi i stabilan makroekonomski ambijent. Ukazali su na ulogu koju Srbija ima u uspostavljanju regionalne stabilnosti i konstatovali da se Srbija potvrdila kao pouzdan partner EU.

Poslanici Bundestaga naglasili su da ispunjavanje preuzetih obaveza predstavlja način da dijalog Beograda i Prištine očuva kredibilitet i dovede do održivog rešenja.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na visokom nivou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje i da je Nemačka značajan političko-ekonomski partner Srbije.

Izvor: Tanjug