Mladi profesionalci iz regiona predvodiće reforme na putu u EU

28. mart 2019. | Beograd

Mladi profesionalci iz regiona predvodiće reforme na putu u EU

Mladi državni službenici sa Zapadnog Balkana završili su danas u Beogradu dvonedeljni program regionalne razmene u okviru projekta EU koji ima za cilj da doprinese napretku u procesu pristupanja EU i regionalnoj saradnji kroz podizanje kapaciteta mladih državnih službenika i kreatora javnih politika.

„Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“ finansira EU, a implementira Britanski savet (British Council).

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije Srbije Tamara Delić istakla je značaj samog projekta kao dobrog primera zajedničke posvećenosti osnaživanju mladih i prepoznavanju kvalifikovanih državnih službenika kao partnera. Naglasila je da će MEI nastaviti da pruža podršku i u narednoj fazi projekta, kao i svim drugim inicijativama posvećenim profesionalnom usavršavanju državnih službenika.

„Oni su stub buduće saradnje, oni su lideri koji će gurati neophodne reforme na putu u EU“, istakla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar na skupu u EU info centru. Norčič Štamcar je rekla da su mladi profesionalci iz regiona, radeći zajedno, razmenili iskustva i prakse i obučavali se za EU poslove i posebno regionalnu saradnju, i da se nada da će to iskoristiti u budućnosti i ostati u kontaktu i privatno i profesionalno.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u kontekstu Berlinskog procesa i Agende povezivanja za Zapadni Balkan 2016. pokrenula projekat obuke i razmene mladih državnih službenika – „Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“.

Program se sada realizuje treću uzastopnu godinu, čime se nastavlja podrška reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu kao jednom od prioriteta u pristupanju EU.

Na razmeni u Beogradu bili su mladi profesionalci iz Severne Makedonija, Crne Gore, BiH, Albanije i KiM.

Jedan od učesnika razmene – Ilija Mugoša iz kabineta predsednika Vlade Crne Gore, rekao je da su u Beogradu radili na pitanjima ekonomskog rasta, konkurencije i investicija, kao i da su na tu temu napisali rad koji će predstaviti u maju u Tirani.

Izvor: Beta