J.Joksimović: Poseta Hana u pravom trenutku za temeljnu razmenu mišljenja

28. mart 2019. | Beograd

J.Joksimović: Poseta Hana u pravom trenutku za temeljnu razmenu mišljenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je pravi trenutak za posetu evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesa Hana, s obzirom na predstojeće evropske izbore, kako bi se razgovaralo o tome kuda ide politika proširenja EU.

Joksimović ističe da će Hanova poseta biti i prilika da Srbija pošalje poruku evropskim partnerima da, kao što je naša zemlja pozvana da ubrza proces reformi, istovremeno očekuje da to bude praćeno, ako ne ubrzanjem, onda makar očuvanjem dinamike otvaranja poglavlja za koja smo spremni.

Ministar je naglasila da reforme koje Srbija sprovodi jesu u interesu građana, ali i da su takođe vezane i za napredak u pregovaračkom procesu.

Evropski komesar Johanes Han doputovaće danas u dvodnevnu posetu Srbiji.

Joksimović je u izjavi za Tanjug napomenula da je to možda i poslednja poseta komesara pre evropskih izbora, te da je upravo zato značajna, budući da će april i maj biti posvećeni izbornom procesu u EU, pa se niko u Uniji, u tom trenutku, neće previše baviti Srbijom, odnosno temom proširenja.
„Zato je važno da danas i sutra obavimo jednu temeljnu razmenu mišljenja, pre svega o tome kuda ide politika proširenja, u odnosu na očekivanja od evropskih izbora i kako mi da se pozicioniramo u odnosu na to”, rekla je ministar.

Ona je podvukla da Srbija veruje da će politika proširenja nastaviti da bude aktivna i živa, ali da je važno da se vidi kako će se trasirati novi put same EU i kako Srbija svoje planove da prilagodi očekivanjima od nove situacije u Uniji i u državama članicama nakon izbora.

Joksimović je ukazala i da postoje brojna regionalna otvorena pitanja, koja su na neki način vezana za evropski put Srbije, te da je i tim temama neophodna temeljna razmena mišljenja.

Ona je navela da će Srbija predstaviti sve što smo uradila, uključujući i implementaciju Briselskog sporazuma, te podsetila da je juče zajednički Odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta pozvao Prištinu da odmah ukine jednostrano uvedene takse i da se dijalog nastavi.
„Naša pozicija je tu jasna. Nema ko šta nama da zameri”, naglasila je Joksimović i dodala da neki rezultat mora da dođe, ukoliko je cela EU stala na poziciju da su takse Prištine ne samo nepotrebne, već i u neskladu sa svim dogovorenim kriterijumima.
„U tom smislu očekujemo da čujemo mišljenje i viđenje i samog komesara i uopšte EU i u kom pravcu će se ovaj proces odvijati”, dodala je Joksimović.

Ministar je rekla da će važne teme razgovora biti i očekivanja Srbije u vezi sa otvaranjem novih poglavlja do kraja juna i rumunskog predsedavanja EU.
Srbija, kaže, već duže vreme ima pripremljenih pet pregovaračkih pozicija i aktivno radi na još nekim, ali pojašnjava da će zbog evropskih izbora izveštaj o napretku država biti pomeren, u odnosu na redovnu proceduru, pa se očekuje krajem maja i početkom juna.

To će, ukazuje, ostaviti malo prostora i vremena zemljama članicama da analiziraju napredak, pre svega u poglavljima 23 i 24, i da na osnovu toga donesu odluku o otvaranju novih poglavlja.

Joksimović je istakla da Srbija želi da bude pripremljena za takav scenario i da već sada predoči da to ne može da bude razlog i objašnjenje za usporavanje ako rezultata sa naše strane bude bilo – a ima ih, i da će izveštaj o napretku krajem maja ili početkom juna definisati i prepoznati sve što je Srbija uradila u reformskim oblastima.

Dodaje da reforme koje Srbija sprovodi jesu u interesu građana, ali su takođe vezane i za napredak u pregovaračkom procesu.
„Prema tome, kao što smo mi pozvani da ubrzamo reforme, isto tako očekujemo da to ubrzanje bude praćeno, ako ne ubrzanjem zbog evropskih izbora, onda makar očuvanjem dinamike otvaranja poglavlja za koja smo spremni“, podvukla je Joksimović.

To su, kaže, veoma važne poruke, u pravom trenutku, kako bi se Srbija pripremila za malu pauzu kada je reč o interesovanju EU za politiku proširenja.
„Tako da ne gubimo ni vreme ni tempo i nastojimo da redovno izveštavamo o našim aktivnostima i da lobiramo za naše stavove“, rekla je Joksimović.

Ministar je kao važan deo posete evropskog komesara istakla otvaranje obnovljene Golubačke tvrđave, kojem će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić, Han i članovi vlade, jer je obnova finansirana iz pretpristupnih fondova EU.

To je, kaže, projekat koji je dugo trajao i imao dosta poteškoća, ali je na kraju u sinergiji EU, Vlade Srbije i Austrijske razvojne agencije, zaokružen i, uz mnogo projekata širom Srbije, pokazuje suštinu svega što su, ona kao resorni ministar, ali i svi drugi, uradili nastojeći da Srbija koristi evropske fondove.
„To je važno zbog smanjenja regionalnih nejednakosti u Srbiji, identifikacije razvojnog potencijala jedne manje razvijene oblasti. Važno je da zajedno ulažemo i damo novi zamah turističkom, održivom privrednom razvoju, novom zapošljavanju i svemu što je cilj evropskih integracija“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug